Citigroup povećao dobit

Američka banka Citigroup obavijestila je danas o višoj dobiti u trećem kvartalu nakon što je izdvojila manje novca za pokriće loših zajmova i zabilježila računovodstvenu dobit koju banke mogu ubilježiti u vrijeme previranja na tržištima.

Treća po veličini američka banka po imovini obavijestila je o neto dobiti od 3,77 milijarde dolara, ili 1,23 dolara po akciji, u odnosu na 2,17 milijardi dolara, ili 72 centi po akciji, u odgovarajućem lanjskom periodu. Najnoviji rezultati uključuju računovodstveni prihod prije oporezivanja od 1,9 milijardi dolara, ili 39 centi po akciji, povezan sa većim troškom osiguranja naplate potraživanja.

Banke mogu ubilježiti takav prihod u vrijeme previranja na finansijskim tržištima. Ako se izuzme taj prihod, Citigroup je zaradio 2,6 milijarde dolara, ili 84 centa po akciji.

Banka je za vrijeme finansijske krize primila dva paketa pomoći od američke vlade i sada smanjuje svoj portfelj nenaplativih zajmova. Nenaplativi krediti pali su na 7,95 milijarde dolara, s 12,46 milijardi u istom tromjesečju prošle godine.

Cijena dionica banke pala je u ovoj godini za oko 40 posto, što je u skladu sa smanjenjem vrijednosti ostalih velikih banaka.

izvor: Hina

Check Also

Austrijska Kornojburg banka kupuje bonove preduzeća i dijeli ih građanima

Austrijska banka Šparkase Kornojburg odlučila je da pokaže solidarnost sa građanima jedinstvenom akcijom. Naime, ona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *