Citigroup povećao dobit

Dodajte komentar

Američka banka Citigroup obavijestila je danas o višoj dobiti u trećem kvartalu nakon što je izdvojila manje novca za pokriće loših zajmova i zabilježila računovodstvenu dobit koju banke mogu ubilježiti u vrijeme previranja na tržištima.

Treća po veličini američka banka po imovini obavijestila je o neto dobiti od 3,77 milijarde dolara, ili 1,23 dolara po akciji, u odnosu na 2,17 milijardi dolara, ili 72 centi po akciji, u odgovarajućem lanjskom periodu. Najnoviji rezultati uključuju računovodstveni prihod prije oporezivanja od 1,9 milijardi dolara, ili 39 centi po akciji, povezan sa većim troškom osiguranja naplate potraživanja.

Banke mogu ubilježiti takav prihod u vrijeme previranja na finansijskim tržištima. Ako se izuzme taj prihod, Citigroup je zaradio 2,6 milijarde dolara, ili 84 centa po akciji.

Banka je za vrijeme finansijske krize primila dva paketa pomoći od američke vlade i sada smanjuje svoj portfelj nenaplativih zajmova. Nenaplativi krediti pali su na 7,95 milijarde dolara, s 12,46 milijardi u istom tromjesečju prošle godine.

Cijena dionica banke pala je u ovoj godini za oko 40 posto, što je u skladu sa smanjenjem vrijednosti ostalih velikih banaka.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *