Kriza EU može povećati kamate u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Dužnička kriza i kriza javnih finansija u EU mogu dovesti do povećanja kamatnih stopa u Crnoj Gori, ocijenio je glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović.

– Konkurencija u crnogorskom bankarskom sektoru je tokom ove godine djelimično uticala na sniženje kamatnih stopa, ali je sa najavom krize iz EU došlo do usporavanja ili zaustavljanja mogućnosti banaka da se povoljno zadužuju na ino tržištima.

To može dodatno povećati tražnju za domaćim depozitima i na taj način uticati na povećanje kamatnih stopa – rekao je Zaimović u intervjuu za portal Analitiku. Komentarišući činjenicu da je u prvoj polovini ove godine došlo do pada kreditne aktivnosti za preduzeća od 20 odsto, Zaimović je kao jedan od razloga za tu pojavu naveo i pad direktnih stranih investicija.

– Pad stranih ulaganja, a time i smanjenje priliva svježeg kapitala, koji bi dodatno pokrenuo razvojni ciklus, međusobna dugovanja privrednih subjekata, gdje su banke dodatno izložene riziku nemogućnosti blagovremenog vraćanja kredita, kao i spomenuto tumačenje regulative „guraju“ banke da radije odobravaju potpuno sigurne kreditne aranžmane, a izbjegavaju sve iole rizične projekte. To su razlozi smanjene kreditne aktivnosti banaka – rekao je Zaimović.

Činjenica je da je CBCG u nekoliko navrata donosila privremena akta kojim se pokušalo relaksirati komercijalne banke sa stanovišta kreditne regulative. Svjedoci smo da te mjere nijesu dale željene rezultate. Nijesam siguran da postoji prostor za dodatnu izmjenu regulative, kojom bi se značajnije podstakao kreditni rast. Prostor vidim u eventualnoj izmjeni metodologije kojom se tumače ti propisi – objasnio je Zaimović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *