Iduće godine Njemačka na udaru?

Vodeći njemački ekonomski Instituti upozoravaju da će dužnička kriza u evrozoni tokom iduće godine imati veliki uticaj na Njemačku i da će najveća evropska ekonomija samo zamalo izbjeći recesiju.

Prema novim podacima, njemačka ekonomija 2012. godine zabilježiće rast od 0,8 odsto, što je dramatičan pad u poređenju sa podacima objavljenim prije šest mjeseci kada je bilo predviđen rast od 2,0 odsto.

“Sredinom 2011. godine, izgledi svjetske ekonomije naglo su se pogoršali. U Evropi, dužnička kriza se proširuje i prerasta u bankarsku. To sve više utiče na njemačku ekonomiju. Jasan rast nesigurnosti uticaće na potražnju na domaćem tržištu i izvoz više neće davati svoj doprinos rastu zbog teške pozicije naših važnih trgovinskih partnera”, navode Instituti.

Njemačka vlada je u aprilu saopštila da će rast ekonomije biti 1,8 odsto, ali je, takođe, izraženo očekivanje za novim padom. Nove podatke njemačka vlada treba da objavi 20. oktobra.

Njemačko Ministarstvo ekonomije već je objavilo upozorenje u svom mjesečnom ekonomskom izvještaju da se zbog krize u evrozoni pojačao rizik po rast.

Check Also

Hoće li ukupan ekonomski pad u Evropi na kraju biti dvocifren?

Pristiže sve više ekonomskih pokazatelja koji upozoravaju da bi ukupni ekonomski pad mogao u većem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *