Obveznice kao alternativa za kredite

Dodajte komentar

Zbog krize bankarskog sektora kod njemačkih kompanija dolazi do promjene u načinu razmišljanja u odnosu na finansiranje širenja poslovanja. Umjesto bankarskih kredita, mnoga preduzeća se odlučuju za izdavanje obveznica.

To tržište je tako atraktivno da je berza u Stuttgartu u maju prošle godine otvorila odjeljenje za trgovinu obveznicama srednjih preduzeća. Taj su primjer slijedili i drugi. Samo na berzi u Düsseldorfu ove je godine od aprila do jula plasirano takvih obveznica u vrijednosti od 170 miliona eura.

Porodična kompanija Reiff proizvodi točkove i gume. Kako bi mogla preuzeti konkurentsku firmu, izdala je svoje obveznice u vrijednosti od 30 miliona eura. To znači da su kupci obveznica firmi dali potreban novac, a zauzvrat mogu očekivati isplatu kamate od sedam posto godišnje, i to idućih pet godina. “Ali oni nemaju uticaja na vođenje firme, za razliku od banaka”, objašnjava šef Eberhard Reiff.

Kada banka daje kredit, ona od preduzeća traži sva moguća jemstva. Osim toga, i firma zavisi o stanju banke. Za vrijeme najnovije finansijske krize mnoga su preduzeća imale problema kada su željele produžiti rok otplate kredita ili dobiti nove. Predsjednik Upravnog odbora Berze Düsseldorf Dirk Elberskirch potvrđuje: “Mnogi su tada bili razočarani svojim bankama i zato danas traže mogućnosti za nezavisnije finansiranje svog poslovanja.”

Unosan posao i za burze

To tržište je tako atraktivno da je berza u Stuttgartu u maju prošle godine otvorila odjeljenje za trgovinu obveznicama srednjih preduzeća. Taj su primjer slijedili i drugi. Samo na berzi u Düsseldorfu ove je godine od aprila do jula plasirano takvih obveznica u vrijednosti od 170 miliona eura. U proteklih 12 mjeseci u Njemačkoj su 33 kompanije pomoću tog tržišta dobile ukupno dvije milijarde eura. Neke od njih su tim novcem otplatile preskupe kredite kod banaka, no taj je novac u prvom redu upotrijebljen za ulaganje u širenje poslovanja.

Dirk Elberskirch kaže da su takvi zajmovi zanimljivi samo za kompanije koje ostvaruju godišnji promet od najmanje 50 miliona eura. Osim toga, firma mora dobiti i prolaznu ocjenu neke od rejting agencija koje su specijalizovane za preduzeća, poput Euler Hermes GmbH. Šef te agencije Ralf Garrn objašnjava da se prije izdavanja ocjene detaljno ispituju rizici te ima li tvrtka dovoljno vlastitog kapitala za slučaj da poslovna ideja za koju treba zajam ne uspije. Za određivanje rejtinga agencija treba mjesec dana. Ocjena se ponovo izdaje svake godine.

Visoke kamate, visok rizik

Uobičajene kamate za obveznice neke kompanije trenutno iznosi sedam do osam posto. To je privlačno za mnoge ulagače, pa čak i one male, budući da se obveznice mogu dobiti već za hiljadu eura po komadu. No, mora se imati na umu da obveznice preduzeća nisu isto što i štedne knjižice – one su povezane sa znatno većim rizikom. Advokat Tobias Gressinger, koji se specijalizovao za to područje, upozorava: “Visoke kamate potiču, naravno, od rizika koji se preuzima kupovinom obveznice. Što su više kamate, to je veći i rizik da bi mogli ostati bez novca.”

Porodična kompanija Reiff svojim ulagačima obećava kamate od sedam posto godišnje, pa čak i ako privredni rast stagnira. Eberhard Reiff kaže: “Mi računamo sa zahlađenjem, ali ne i s recesijom. Realna privreda je znatno stabilnija nego što mnogi misle.”

izvor: dw-world.de

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *