EBA: Neophodno povećanje kapitala banaka

Dodajte komentar

Evropske banke moraće značajno da poprave kapitalne pozicije po kriterijima nove brzopotezne regulatorne provjere, a moguće je da će biti primorane i da prikupe oko 100 milijardi EUR dodatnog kapitala.

Iz izvora bliskoh bankarskim i regulatornim krugovima navodi se da Evropska agencija za banke (EBA) želi da u novoj provjeri minimalna stopa adekvatnosti kapitala evropskih banaka iznosi sedam odsto u scenariju koji uključuje recesiju, prenosi Biznis.ba.

“Od banaka s nižim stopama tražiće se da poboljšaju kapitalne pozicije,” saopštili su izvori bliski bankarskim krugovima.

U provjeri koja je sprovedena ovog ljeta stopa adekvatnosti kapitala trebala je iznositi najmanje pet odsto. U obzir nijesu uzeti značajni gubici na portfeljima obveznica zaduženih članica eurozone. Aktuelna provjera uzimaće u obzir aktuelnu tržišnu vrijednost tih obveznica.

Ukoliko se kao kriterijum postavi minimalna stopa adekvatnosti kapitala od sedam odsto i u obzir se uzme tržišna vrijednost obveznica zaduženih članica eurozone, po podacima s kraja prošle godine, upotrijebljenim u ljetnoj provjeri, pozitivnu ocjenu dobilo bi 48 banaka. U stvarnoj provjeri prolaznu ocjenu dobile su 83 banke.

Po strožim kriterijima primijenjenima na podatke s kraja prošle godine kapital bi morale povećati i UniCredit, Societe Generale, Deutsche Bank, Commerzbank i Royal Bank of Scotland.

Iz EBA-e su potvrdili da su tražili ažurirane podatke o kapitalu i izloženosti obveznicama, ali nijesu željeli da saopšte detalje.

izvor: biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *