Wall Street ‘pretrpio’ udar optimizma

Dodajte komentar

Zahvaljujući obećanju čelnika Njemačke i Francuske da će do kraja mjeseca objaviti cjeloviti plan za rješavanje dužničke krize, na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 3 posto, što je njihov najveći dnevni skok u mjesec dana.

Dow Jones indeks porastao je 330 bodova, ili 2,97 posto, na 11.433 boda, dok je S&P 500 skočio 3,41 posto, na 1.194 boda, a Nasdaq indeks 3,50 posto, na 2.566 bodova.

Obećanje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i njemačke kancelarke Angele Merkel da će do sastanka skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava 3. studenoga sastaviti cjelovit plan za rješenje dužničke krize i dokapitalizaciju europskih banaka pozitivno je utjecalo na ulagače, premda nisu poznati konkretniji detalji o tom planu.

Optimizam u vezi rješavanja dužničke krize zahvaljuje se i brzoj nacionalizaciji krizom pogođene francusko-belgijske financijske grupe Dexia, što pokazuje da europske vlasti neće dopustiti propast bankarskih divova.

To je potaknulo cjelokupni bankarski sektor, pa je jučer KBW indeks tog sektora skočio 5,3 posto.

Zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima od prošloga tjedna, ublažena su i strahovanja ulagača od nove recesije, pa su poskupile sirovine. To je, pak, potaknulo rast cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru.

Tako je nastavljen uspon burzovnih indeksa od prošloga tjedna. Od utorka, kada je u jednom trenutku zaronio čak i u ‘tržište medvjeda’, S&P 500 indeks skočio je oko 11 posto, pa se, po prvi puta od kraja srpnja, probio iznad 50-dnevnog pomičnog prosjeka, što se smatra pozitivnim tehničkim signalom.

Međutim, jučerašnji rast cijena postignut je uz izuzetno mršav obujam trgovanja, pa je pitanje može li se uspon tržišta održati dulje vrijeme.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni promet u ovoj godini iznosi 8,03 milijarde.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio gotovo 11 naprema 1.

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Alcoe, s rastom cijene za 3,9 posto. Najveći američki proizvođač aluminija objavit će u utorak, nakon zatvaranja Wall Streeta, izvješće o poslovanju u trećem tromjesečju, čime neslužbeno započinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja će idućih tjedana biti u fokusu ulagača.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,80 posto, na 5.399 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,02 posto, na 5.847 bodova, a pariški CAC 2,13 posto, na 3.161 bod.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *