Srbija: Šoškić preporučio da se snize kamate u Nedjelji štednje

Dodajte komentar

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić ocijenio je danas da banke ne bi trebalo da daju previsoke kamate na depozite u Nedjelji štednje, jer je to jedan od uzroka visokih kamata na kredite.

Šoškić je na konferenciji za novinare kazao da su kamate koje su nuđene prošle godine u Nedjelji štednje, bile previsoke, najviše u regionu i da bi ove godine trebalo da budu niže.

Kako je precizirao, NBS neće administartivnim mjerama određivati nivo kamata na štednju, a kroz dogovor i saradnju NBS i banaka bi trebalo da se otklone rizici suviše visokih kamata.

Visinu kamata će odrediti banke, istakao je, ali je dodao da je u interesu sigurnosti finsijskog sistema da NBS sa poslovnim bankama razgovora o tome. Soškić je dodao da će sastanak sa bankama biti održan uskoro, prije početka Nedjelje štednje.

“Nedjelja štednje ne smije da se pretvori u nadmentanje banaka da suviše visokim kamatama privlače štednju”, istakao je guverner NBS.

On je dodao da to ne znači da bi građani trebalo da štede manje, ali i da se ne smije zaboraviti da su kamatne stope u evro zoni i drugim zemljama neuporedivo manje nego u Srbiji.

Šoškić je kazao da se nivo domaće štednje u Srbiji u posljednje tri godine povećao za tri milijarde evra i da sada devizna štednja iznosi 7,5 milijardi evra.

Nedjelja štednje je obično u prvoj sedmici novembra.

izvor: Beta

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *