Nacionalizovana i deseta danska banka

Dodajte komentar

Podržavljenje male Max Banke podstaklo je strah da bi i druge male banke mogle pokleknuti pred krizom zbog nemogućnosti da prikupe kapital na međunarodnom finansijskom tržištu.

U subotu naveče danska Max Bank objavila je da više ne može nastaviti s redovnim aktivnostima jer ne može ispuniti uslove solventnosti niti je u mogućnosti da nastavi s otpisom dugova, objavio je China Daily.

U skladu s nedavnim izmjenama u postojećem danskom državnom programu pomoći posrnulim bankama, poslovanje Max Banke je 8. oktobra prebačeno pod okrilje Finansiel Stabiliteta, državne kompanije osnovane kako bi pomagala i upravljala posrnulim danskim bankama.

Max Bank je deseta danska banka nacionalizovana od početka krize 2008. godine. Iako je riječ o maloj banci koja je prošle godine imala 23.000 dioničara, nužnost njene nacionalizacije podstakla je zabrinutost da bi i druge male banke mogle pokleknuti pred krizom zbog nemogućnosti da prikupe kapital na međunarodnom finasijskom tržištu.

Banka je u prvih šest mjeseci ove godine registrovala gubitke u iznosu od 10,8 miliona dolara, a otpisati je morala 14,2 miliona dolara.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *