Slovenci obilježavaju 20 godina od uvođenja tolara

Dodajte komentar

Slovenci su prije tačno 20 godina dobili svoju prvu nacionalnu valutu koje su se odrekli ulaskom u Evropsku monetarnu uniju (EMU) 1. januara 2007. i prihvaćanjem eura, a i danas smatraju da su obje odluke bile pravilne, navode u subotu slovenački mediji.

Slovenačka vlada koja je sprovela osamostaljenje 1991. uvela je 8. oktobra te godine slovenski tolar, u nastojanju da stabilizuje cijene i izbjegne 22-postotnu mjesečnu inflaciju tadašnjeg jugoslovenskog dinara, a ta je valuta više od 15 godina dobro služila potrebama nove države koja u početku nije imala znatnijih deviznih rezervi, niti riješeno pitanje statusa u međunarodnim finansijskim ustanovama, što je bilo povezano s raspodjelom zajedničkog jugoslovenskog duga, podsjetili su se u izjavama za Delo tadašnji guverner centralne banke France Arhar i ministar finanxija Dušan Šešok.

Zamjena tolara eurom bila je potrebna i neizbježna jer male države sa svojom valutom mogu biti izložene špekulativnim napadima kakve je 1998. doživljavala danska kruna zbog čega je Danska morala tražiti pomoć Earopske centralne banke (ECB), rekao je Arhar.

„Preuzimanje eura 2007. godine Sloveniji je jako koristilo iako se time odrekla suverene monetarne politike“, rekao je za Delo profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Mojmir Mrak koji ne vjeruje u pesimistički scenario o raspadu eurozone zbog kojega bi države EU-a koje koriste euro opet uvele nacionalne valute.

„Taj pesimistički scenario vrlo je daleko i Evropa se jako angažuje da do njega ne dođe“, rekao je Mrak. Svoju staru nacionalnu valutu Slovenija je zamijenila eurom 1. januara 2007. godine u odnosu 239,64 tolara za jedan euro, s time da je tako fiksirani tečaj održavala dvije i po godine prije službenog prihvatanja eura, u razdoblju u kojem je morala dokazati da ispunjava makroekonomske kriterijume za ulazak u eurozonu.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *