New York: Više od 100 tužbi za krađu bankarskih podataka

Dodajte komentar

Više od stotinu ljudi optuženo je u New Yorku nakon razotkrivanja međunarodne mreže falsifikatora bankovnih kartica, saopštile su u petak vlasti New Yorka, dodajući da su ukradeni podaci hiljada ljudi.

Ovo je najveća mreža koja je dosad razotkrivena u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je državni tužilac u Queensu, u New Yorku, Richard Brown.

Mreža koja je imala pet ogranaka, svi sa sjedištem u Queensu, zloupotrijebili su u svoju korist bankarske podatke hiljada Amerikanaca i turista te tako otuđili 13 miliona dolara od fizičkih osoba i od finansijskih ustanova.

Državni tužilac dodaje da je optuženo 111 osoba, među kojima je 86 smješteno u pritvor, a za 25 se još traga.

Falsifikatori su s ukradenim bankarskim podacima izrađivali lažne kreditne kartice i lažne lične karte. Zatim su se njima služili kako bi kupovali avio karte, bijelu tehniku, nakit, torbice, pa i boravak u hotelima s pet zvjezdica, dodaje se u tužbi.

Svi kupljeni predmeti poslije su preprodavani. Mreža je imala svoje ogranke u Evropi, Aziji, Africi i na Bliskom istoku, dodaje tužilac u saopštenju, napomenuvši da je mreža razotkrivena nakon istrage počete u oktobru 2009.

S lažnim bankarskim karticama, a ponegdje i s lažnim vozačkim dozvolama izrađenim za tu zgodu, falsifikatori su unajmljivali luksuzne automobile, pa čak i privatne avione.

“To nije oružana pljačka, ali je rezultat isti. Žrtve su opljačkane“, rekao je načelnik newyorške policije Ray Kelly, istakavši da je krađa identiteta i bankarskih podataka u porastu zbog upotrebe interneta.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *