Španske banke prepuštene same sebi

Dodajte komentar

Španske banke, a ne poreski obveznici, moraju da snose troškove buduće rekapitalizacije finansijskog sektora. To je način da se izbjegne povećanje javnog deficita, kaže španska ministarka finansija Elena Salgado.

Prije samo šest dana, španska vlada je saopštila da je okončala reformu finansijskog sektora, u okviru kojeg je državni fond za restrukturiranje uložio 7,55 milijardi evra u četiri posrnule štedionice, tako da poruka ministarke Salgado jasno ukazuje na to da će banke ubuduće morati da se pobrinu same za sebe.

Salgado je istakla da španska vlada neće odustati od obećanja da smanji javni deficit sa 9,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz prošle godine na šest odsto BDP-a u ovoj godini, kao i na samo tri odsto BDP-a, što je i dogovorena granica Evropske unije, 2013. godine.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvao je države članice da preduzmu koordinisane mjere za rekapitalizaciju banaka, ali je španska ministarka jasno dala do znanja da je njena vlada već pomogla svojim bankama i da je prioritet sada sniženje deficita.

izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *