Česi i Bugari neće ovakav evro

Dodajte komentar

Premijeri Češke i Bugarske Petr Nečas i Bojko Borisov kritikovali su fiskalno “nedisciplinovane” zemlje Evropske unije. Oni navode da prijem u monetarnu uniju nije u planu usljed toga što je 17-člana evrozona zaglibila u dugove.

“Vlasti u Češkoj i Bugarskoj apsolutno odbijaju da odrede datum pristupanja monetarnoj uniji, jer niko ne zna kako će se taj projekat završiti”, kaže češki premijer Petr Nečas. On dodaje da smo “svjedoci toga da se monetarna unija pretvara u transfernu ili čak dužničku uniju”.

Kabinet češkog premijera sproveo je bolne mjere štednje i otpočeo primjenu preko potrebnih reformi, što je pohvalila agencija za ocjenu kreditnog rejtinga “Standard end Purs” koja je povisila dugoročnu prognozu kreditnog rejtinga te zemlje, kao i rejtinga njene valute u avgustu.

Kreditna agencija Mudis povisila je u julu kreditni rejting Bugarske. Premijer te zemlje je izjavio da se prijem u evrozonu iz cilja pretvara u “nešto što pažljivo posmatramo dok čekamo jer ne znamo šta će se dogoditi”.

Češka i Bugarska su se, po prijemu u EU 2004. odnosno 2007, obavezale da će usvojiti evro, ali dugotrajna kriza zakomplikovala je napore bivših komunističkih zemalja koje su sada obazrive.

Nijedna od te dvije zemlje nema krajnji rok za pristupanje evrozoni. Češka, koja je skeptična po pitanju evra, ne žuri da usvoji zajedničku valutu, dok je Bugarska do nedavno bila nestrpljiva da pristupi monetarnoj uniji što je prije moguće.
Borisov je kritikovao prezadužene članice evrozone, savjetujući im da smanje plate i penzije na nivo bugarskih primanja. “Neke zemlje treba da snize penzije na nivo Bugarske i Evropa će se opraviti za godinu ili dvije”, dodao je on. “Dozvolite državama da troše onoliko koliko zarađuju. Niko ne bi trebalo da uzima novac od poreskih obveznika i daje ga onima koji nisu disciplinovani”, naveo je bugarski premijer.

izvor: Tanjug

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *