Dionice Sonyja na najnižem nivou u 24 godine

Dodajte komentar

Sony, najveći japanski izvoznik potrošačke tehnike suočava se sa najnižom cijenom dionica u posljednje 24 godine zbog  nagađanja da će jaki jen i pad potražnje za novim televizorima utjecati na profit, piše u ponedjeljak Bloomberg.

Dionice Sonyja ove su godine pale 52% , a  pad od 6,2%,  na  razinu od 1,413 jena po dionici, spustio je u ponedjeljak dionice na najnižu razinu od lipnja 1987. godine. U ponedjeljak je pala i vrijednost Sonyjevim rivalima na domaćem tržištu, pa je tako Panasonic zabilježio pad 5,7%, a Sharp 5,2 %.

Masahiko Ishino, analitičar Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co., izjavio je u ponedjeljak kako će japanski izvoznici vjerojatno pretrpjeti značajan utjecaj na dobit zbog jačanja jena u odnosu na dolar i euro, a slaba potražnja za televizorima procjene zarada čini još pesimističnijim.

Ako se gore navedenim problemima doda i usporavanje potrošnje i pad dohotka u najvećoj svjetskoj ekonomiji procjene zarada azijskih izvoznika nisu pretjerano pesimistične, pa i ne čudi ovakva reakcija tržišta.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *