CBCG: MFI odobrile manje kredita

Mikrokreditne finansijske institucije (MFI) odobrile su u julu kredite od oko 35,7 miliona EUR, što predstavlja nastavak opadajućeg trenda, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

U Crnoj Gori posluje pet MFI – Agroinvest, Altermodus, Montenegro Investment Credit, Ozmont i Klikloan.

Iznos ukupno odobrenih kredita MFI je u odnosu na jun smanjen 2,9 odsto, odnosno 31,2 odsto u poređenju sa julom prošle godine. Aktiva MFI na kraju jula iznosila je 47,9 miliona EUR i bila je 0,7 odsto viša nego u junu. Aktiva je na godišnjem nivou smanjena 27,8 odsto.

MFI odobravaju namjenske kredite građanima i kompanijama za realizaciju razvojnih projekata, a mogu se baviti i ulaganjem u kratkoročne hartije od vrijednosti i pružati usluge savjetnika i finansijskog lizinga.

MFI korisnicima može odobriti kredit manji od desetine njenog kapitala, a najviše tri hiljade EUR građaninu koji se kod nje prvi put zadužuje, pod uslovom da nijedan naredni koji mu odobri ne bude vrijedniji od osam hiljada.

Kompaniji i preduzetniku koji prvi put koristi kredit odobrava se najviše pet hiljada EUR, a narednog puta do 20 hiljada.

Check Also

Švedska centralna banka pojačala podršku ekonomiji

Švedska centralna banka u srijedu je znatno podigla vrijednost programa kupovine imovine kako bi podstakla …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *