Fitch snizio rejting za sedam slovenačkih banaka

Dodajte komentar

Agencija za procjenu kreditnog boniteta Fitch u četvrtak je za jedan nivo snizila ocjenu za sedam slovenačkih banaka, među ostalima i za Novu ljubljansku banku (NLB), najveću banku u državi koja je u većinskom vlasništvu države.

Uz NLB, sniženu ocjenu Fitcha dobile su još Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Banka Vipa, Gorenjska banka, Banka Celje, Probanka i Banka Koper.

Fitch u procjeni iznosi da bi bankarski sistem u Sloveniji zbog slabih kreditnih plasmana trebao 3,1 milijardu dodatnog svježeg kapitala, a od toga bi 2,5 milijarde trebale banke koje su u slovenačkom vlasništvu.

Direktor NLB-a Božo Jašovič izjavio je u četvrtak za Slovensku televiziju da ga sniženje rejtinga NLB-a nije iznenadilo i da je to posljedica sve slabijeg kreditnog portfolija, odnosno povećanja udjela teško naplativih potraživanja u portfoliju banke.

NLB već duže vrijeme izvodi restrukturiranje svog kreditnog portfolija kako bi stanje popravila, rekao je Jašovič. Dodao je da ne isključuje da će banka u budućnosti zbog mogućeg pogoršanja uslova zaduživanja morati povećati kamatne stope svojim komitentima iako to u sadašnjem trenutku ne planira.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *