Ruske političke igre ugrozile rublju

Dodajte komentar

Ruski birači nisu pitani što misle o odustajanju predsjednika Medvedeva od kandidature na predsjedničkim izborima iduće godine u korist premijera Putina, ali tržišta su rekla svoje, piše The Wall Street Journal. Ruska centralna banka ove sedmice bila je prisiljena na najveću intervenciju na deviznom tržištu od 2009. godine. Prijetila je opasnost da rublja padne izvan službenog raspona kursa između 32,50 i 37,50 rublji (1,03 dolara do 1,18 dolara) unutar korpe valuta. 

No, nisu političari jedini koji destabilizuju rusku valutu. Pad cijena nafte i plina, koji čine dvije trećine ruskog izvoza, dodatno su pritisnuli rublju. U zemljama koje su bogate sirovinama i veliki su izvoznici, u slučaju pada cijena njihove robe normalno je da dođe do pritiska na domaću valutu.

Nakon što je zbog finansijske i privredne krize pala cijena nafte, morala je oslabiti i rublja. Centralna banka u 2008. potrošila je više od 200 milijardi dolara na odbranu kursa, a morala je povećati i referentu kamatnu stopu.

Od tada je ruska centralna banka prorijedila svoje intervencije na deviznom tržištu, ali je proširila raspon kursa. Ta odluka podstakla je nade da bi Rusija mogla prihvatiti slobodno plutajući (free-floating) kurs. To bi otvorilo prostor za nezavisniju monetarnu politiku i utvrđivanje kamatnih stopa koje odgovaraju domaćim finansijskim uvjetima.

No, politička nesigurnost odložila je takve planove. Neto odliev kapitala u prvoj polovini ove godine premašio je 30 milijardi dolara.

Ostavka minsitra finansija Alekseja Kudrina početkom sedmice dodatno je zabrinula ulagače. ING predviđa da bi odliv kapitala samo u četvrtom kvartalu mogao porasti na 25 do 30 milijardi dolara.

Budu li ruski građani počeli prebacivati štedne depozite u strane valute, kao što su činili 2008. godine, pritisak na rublju će porasti.

Centralna banka odlučila je zamrznuti raspon kursa za rublju, što koči njene liberalne ambicije. Ako se cijena nafte ne oporavi ili ako se političko okruženje iznenada ne popravi, moraće ponovo posegnuti duboko u rezerve kako bi odbranila rusku valutu.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *