Njemački parlament odobrio proširenje evropskog kriznog fonda

Dodajte komentar

Njemački Bundestag odobrio je proširenje evropskog kriznog fonda (EFSF), čime su čelnicima evrozone otvorena vrata za nove korake u suzbijanju dužničke krize.

Donji dom njemačkog parlamenta odobrio je nove mjere sa 523 glasova za i 85 protiv, čime su kriznom fondu data ovlašćenja za kupovinu obveznica na sekundarnim tržištima, dokapitalizaciju banaka i ponudu predostrožnih kreditnih linija, javlja Bloomberg.

Odobreno je i da se njemačka garancijska izdvajanja za fond povećaju s 123 milijarde eura na 211 milijardi eura. Odluka njemačkog parlamenta omogućava dužnosnicima eurozone da razmotre daljnje mjere za spašavanje prezadužene Grčke, što bi trebalo i umanjiti zabrinutost ulagača na burzovnim tržištima.

Kako prenosi Deutsche Welle, glasanju je prethodila rasprava u Bundestagu s vrlo oštrim napadima između vladajuće koalicije i opozicije. Predsjednik zastupničkog kluba FDP-a Rainer Brüderle optužio je bivšu njemačku crveno-zelenu vladu (SPD i Zeleni) da je kriva za sadašnju krizu u Evropi. Prebacio im je primanje Grčke u monetarnu uniju, iako, kako se kasnije pokazalo, nije za to ispunjavala uslove, kao i to što je i Njemačka kršila kriterijume stabilnosti eura. S druge strane, čelnik zastupničkoga kluba Zelenih Jürgen Trittin sadašnjoj je vladi predbacio da djeluje presporo u donošenju mjera za svladavanje krize.

Nakon objave rezultata glasanja, euro je ojačao prema američkom dolaru i većini ostalih glavnih svjetskih valuta. Evropska tržišta dionica trenutno su još na oprezu i većina indeksa bilježi pad. U trenutku pisanja teksta, londonski FTSE 100 je oslabio 0,67 posto, frankfurtski DAX 0,43 posto, a pariški CAC 40 za 0,14 posto. Regionalni indeks skliznuo je 0,13 posto.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *