Ernst & Young: Bankrot Grčke čini se neizbježnim

Dodajte komentar

Revizorska kuća Ernst & Young je u svojim kvartalnim prognozama za eurozonu objavila da se bankrot Grčke “sada čini neizbježnim”, a strahuju i da bi pordučje zajedničke valute opet moglo potonuti u recesiju.

Ernst & Young u izvještaju navodi kako dužnička kriza u eurozoni “ne pokazuje znakove jenjavanja” te da je ključno pitanje u vezi Grčke kada će do banrkota doći i kako će se njime upravljati.

Analitičari jedne od četiri najveće revizorske kuće na svijetu ističu kako su vlasti u eurozoni bile spore u hvatanju u koštac s problemima koji muče Grčku, Irsku i Portugal, javlja BBC News.

U Ernst & Youngu naglašavaju da je postojala nada kako će paket pomoći Grčkoj objavljen u julu završiti dugo razdoblje “neodlučnosti i nesigurnosti”, no da rastuće finansijske napetosti i praktično zaustavljanje ekonomskog rasta znači kako “postoji realna opasnost da će događaji zadesiti političare”.

Izvještaj Ernst & Younga predviđa da bi rast BDP-a eurozone ove godine mogao iznositi 1,6 posto, što je manje od prethodne prognoze od dva posto, dok bi u 2012. mogao usporiti na “anemičnih” 1,1 posto. Međutim, izračunali su i kako šansa da privreda eurozone ponovo padne u recesiju iznosi 35 posto.

Kao i većina učesnika na finansijskim tržištima, i analitičari Ernst & Younga smatraju kako bi na probleme u eurozoni trebala reagovati Evropska centralna banka za koju kažu da je “jedina institucija koja ima nešto manevarskog prostora, budući da vlade ne mogu ili ne žele olabaviti fiskalnu politiku”.

U Ernst & Youngu smatraju da bi, ako eurozona padne u recesiju, ECB kamatne stope trebao sniziti ispod nivoa od jedan posto.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *