Svjetske berze započele nedjelju novim padovima

Dodajte komentar

Na svjetskim su berzama cijene dionica jutros pale, nastavljajući negativni trend od prošle sedmice jer vijesti da evropski zvaničnici razmatraju nove načine za suzbijanje dužničke krize nisu ohrabrile ulagače.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je do 9:30 pao 1,1 posto, na 872 boda, nakon što je prošle nedjelje potonuo 5,9 posto, zaronivši na najniži nivo u 26 mjeseci. Pariški CAC i londonski FTSE bili su u minusu između 0,3 i 0,8 posto, dok je frankfurtski Dax balansirao na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Na Tokijskoj berzi Nikei indeks u 7,30 sati bio je u minusu 1,7 odsto, a za toliko su pale i cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru. U Šangaju i Australiji berzanski indeksi su oslabili između 0,6 i 0,8 odsto, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 na gubitku 1,8 odsto, zaronivši na novi najniži nivo u 16 mjeseci.

Nakon što je prošle sedmice potonuo 7,5 odsto, taj je indeks već duboko ušao u područje “medvjeda”, koje se definiše kao pad indeksa za 20 odsto u odnosu na njegov prethodni najviši nivo. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica sada je na gubitku 28,6 odsto u odnosu na svoj ovogodišnji vrhunac iz aprila, dok je MSCI indeks svih svjetskih tržišta u minusu 23 odsto u odnosu na svoj vrhunac iz maja.

Na jesenjem zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu evropski zvaničnici našli su se pod pritiskom kolega iz SAD, Kine i drugih zemalja da počnu odlučnije rješavati dužničku krizu.

“Odlučnije mjere i povećanje fonda za finansijsku stabilizaciju predstavljali bi kredibilno rješenje krize. Ali, ti planovi su još u fazi glasina i mogli bi naići na probleme dok prođu sve nivoe odlučivanja u EU, posebno zbog neslaganja Njemačke”, kaže Varen Hogan, ekonomist u australijskoj ANZ banci.

Nesigurni ulagači povlače se iz rizičnijih investicija i ulažu u sigurnije, kao što su američke državne obveznice i dolar. Posljednjih dana ulagači zaobilaze i plemenite metale, koji inače važe za sigurno utočište kapitala, pa je cijena zlata jutros pala dodatnih 1,6 odsto, na 1.631 dolar po unci, nakon što je u petak potonula za više od 100 dolara.

Na valutnim tržištima dolar jača. Dolarov indeks, koji pokazuje njegovu vrijednost u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je jutros 0,3 odsto. Zbog dužničke krize u evrozoni, cijena eura je nestabilna. Na početku današnjeg trgovanja dostigla je 1,3585 dolara, da bi kasnije pala na svega 1,3395 dolara, nedaleko 1,3382 dolara, najnižeg nivoa u osam mjeseci na koji je pala prošle sedmice.

U odnosu na japansku valutu cijena eura potonula je jedan odsto, na samo 102,17 jena, najniži nivo u 10 godina. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je kurs pao sa 76,54 jena, koliko je iznosio u petak, na 76,30 jena. Zbog strahovanja od slabljenja svjetske privrede, a time i potražnje, pod pritiskom je i cijena nafte. Jutros se terminska cijena “crnog zlata” na berzi u Njujorku kreće oko 80 dolara po barelu, nakon što je u petak u jednom trenutku zaronila na samo 78,50 dolara, najniži nivo u šest nedjelja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *