FED pokrenuo 400 mlrd dolara težak plan spašavanja ekonomije – svjetske berze potonule

Dodajte komentar

Kao što se očekivalo, čelnici američke centralne banke najavili su juče, nakon dvodnevne sjednice, nove monetarne mjere za podsticanje ekonomije.

U planu nazvanom “Operacija Twist” FED je sa 400 milijardi dolara pokrenuo radikalni plan kako bi spriječio da najveća svjetska ekonomija potone u recesiju. Cijene dionica snažno su pale nakon FED-ove objave plana – Dow Jones je izgubio 150 bodova.

FED će restrukturirati svoj portfelj državnih obveznica, vrijedan 2800 milijardi dolara, pri čemu bi za 400 milijardi dolara povećao udio dugoročnih obveznica i tako izazvao smanjenje dugoročnih kamatnih stopa, čime bi se pomoglo rezanju troškova zaduženih vlasnika kuća i preduzeća koja se bore s poteškoćama.

Ta akcija je nazvana “Operation Twist”, po sličnoj mjeri koju je 60-ih godina prošlog stoljeća sproveo FED za vrijeme Kennedyjeve administracije.

FED je poručio „da posljednji podaci ukazuju na nastavak slabosti tržišta rada i povišenu stopu nezaposlenosti“. Naglasio je i da „postoje značajni rizici slabljenja ekonomskih izgleda, uključujući i deformacije na globalnim finansijskim tržištima“.

FED je naveo i druge probleme koje nije lako riješiti: slabo tržište nekretnina i skroman rast potrošnje stanovništva.

Izgledno je da će i Bank of England pokrenuti sličnu mjeru upumpavanja milijardi u Britansku ekonomiju.

*************

Poruka FED-a da ekonomiji prijete ‘značajni rizici slabljenja“ izazvala je u srijedu na Wall Streetu pad cijena dionica za više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u mjesec dana, i to premda je centralna američka banka najavila nove monetarne podsticajne mjere.

Dow Jones indeks pao je 283 boda, ili 2,49 posto, na 11.124 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,94 posto, na 1.166 bodova, a Nasdaq indeks 2,01 posto, na 2.538 bodova.

Među najvećim je gubitnicima bio sektor osiguranja. KBW indeks tog sektora potonuo je 5,2 posto zbog strahovanja da bi ‘Operacija Twist’ mogla smanjiti zarade osiguravajućih kuća, koje znatno zavise o prinosima na obveznice.

Oštro je juče, 5,5 posto, potonuo i KBW indeks bankarskog sektora, što je, među ostalim, posljedica odluke Moody'sa o smanjenju rejtinga velikim bankama, kao što su Bank of America, Wells Fargo i Citigroup. Moody's, naime, smatra da ubuduće vlasti neće biti spremne pomoći bankama, kao što su to učinile 2008. godine, ako se nađu u finansijskim problemima.

Nakon FED-ove poruke o ‘značajnim rizicima slabljenja’ oštro je, za 1 dolar, pala cijena nafte, na 85,90 dolara po barelu, jer bi slabljenje američke ekonomije moglo smanjiti potražnju za ‘crnim zlatom’. Zbog toga su se, pak, pod pritiskom našle dionice u energetskom sektoru, a znatno su pale i cijene u industrijskom te trgovačkom sektoru.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,40 posto, na 5.288 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,47 posto, na 5.433 boda, a pariški CAC 1,62 posto, na 2.935 bodova.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *