Finansijski direktor Lloyd'sa dao ostavku

Dodajte komentar

Tim Tookey, podnio je ostavku na mjesto finansijskog direktora bankarske grupacije Lloyd's te prešao na mjesto glavnog finansijskog direktora u britansko osiguravajuće društvo Friends Life, javlja u ponedjeljak Financial Times. Tookey koji je funkciju direktora finansija obavljao od 2006. godine, bio je ključna osoba Lloyd'sove dokapitalizacije prije dvije godine, vrijedne 20 milijardi funti, a banka je u ponedjeljak objavila kako će on ostati na čelu finansijskog sektora do ferbuara 2012. godine kada se očekuju poslovni rezultati za ovu godinu.

Otkaz za 15 hiljada radnika

Iako se kao glavni razlog odlaska navodi neslaganje s predsjednikom uprave Lloyd's bankarske grupacije, Antoniom Horta-Osoriom, Tookey takve navode demantje, obrazlažući kako je on zabrinut za vjerodostojnost budućih Lloydovih finansijskih ciljeva koji leže na lošoj makroekonomskoj podlozi, ali i navodi kako je došlo vrijeme za nove poslovne izazove.

Naime, cilj Lloyd'sa je do 2014. godine otpustiti 15 000 zaposlenih, povećati godišnje uštede na 1,5 milijardi funti te povećati neto kamatne marže za 10 posto te povrat na kapital na 14,5 posto.

Inače, Lloyd's bankarska grupacija najveći je britanski zajmodavatelj, a zbog ekspanzivnog širenja svog poslovanja koje je uzrokovalo značajne gubitke, u julu ove godine najavila je povlačenje svog poslovanja iz 30 zemalja svijeta.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *