NLB: Potrebna nova dokapitalizacija od čak 400 miliona eura

Uprava i nadzorni odbor Nove Ljubljanske banke (NLB) objavili su danas da bi je njeni vlasnici do kraja ove godine morali dokapitalizovati s novih 400 miliona eura, što je više od prvobitnih procjena da bi ta banka s dokapitalizacijom od 250 miliona eura dosegnula potreban prag adekvatnosti kapitala u slučaju nove svjetske finansijske krize.

“Zbog očekivanja da će se negativni trendovi u širem ekonomskom okviru nastaviti banka će trebati više kapitala i rezerve za izvođenje prihvaćene strategije”, izjavio je predsjednik nadzornog odbora Nove Ljubljanske banke Marko Simoneti nakon sastanka uprave i nadzornog odbora posvećenog poslovanju u ovoj i idućoj godini, te zahtjevu slovenske centralne banke da NLB poveća svoj osnovni kapital.

Najveća slovenska banka, koja je u većinskom vlasništvu države i čiji je drugi najveći vlasnik belgijska finansijska grupa KBC, u martu je dokapitalizovana sa 250 miliona eura iz državnog proračuna, a još prije nekoliko mjeseci procjenjivalo se da će do kraja godine trebati još jednu finansijsku injekciju, od 250 miliona eura.

Nadzorni odbor NLB-a u četvrtak je prihvatio prijedlog uprave da se taj iznos poveća na 400 milijuna eura i da se dokapitalizacija izvede do kraja ove godine kako bi banka mogla ostvarivati planiranu strategiju u razdoblju 2012-2013. godine, kada se očekuje da će se u vezi sa usporavanjem ekonomskog rasta nastaviti teškoće banke vezane uz loše plasmane iz ranijih godina i potrebne otpise i rezervacije, osobito zbog kredita građevinskoj industriji.

Kako je u četvrtak objavio slovenački poslovni dnevnik “Finance”, NLB će ove godine prema neslužbenim podacima treću godinu za redom ostvariti gubitak koji bi mogao premašiti 70 miliona eura. To je znatno manje od lanjskog rekordnog gubitka od 202 miliona eura, ali su se očekivanja da će banka ovu godinu poslovati s minimalnim dobitkom pokazala preoptimističnim, navode “Finance”.

izvor: seebiz.eu

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *