Tender za privatizaciju Komercijalne banke 31. maja

Dodajte komentar

Javni poziv za prodaju Komercijalne banke biće raspisan u sljedeći petak 31. maja, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

U okviru grupe posluje i Komercijalna banka sa sjedištem u Podgorici, što znači da će i ona dobiti novog vlasnika.

Država Srbija u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao dio Svjetske banke, 10 odsto.

“Riječ je o javnom pozivu za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci”, rekao je ranije neimenovani izvor za Blic.

Ovoj odluci, navode, prethodio je sastanak ministra finansija Siniše Malog i predstavnika francuske kompanije Lazard, koja je investicioni savjetnik u postupku prodaje Komercijalne banke.

Ministarstvo finansija potpisalo je u februaru ugovor sa međunarodnom kompanijom Lazard koja je izabrana za savjetnika za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku, a novac od prodaje banke, kada se proces završi, biće uložen u infrastrukturu u Srbiji.

EBRD je 2006. dokapitalizovala banku sa 70 miliona eura, a po nastupanju krize IFC je to isto ucinila sa 40 miliona.

Njemački DEG fond je uložio 20, a švedski Svedford deset miliona eura, dok je EBRD u tom trenutku dokapitalizovala Komercijalnu sa još 50 miliona eura.

Banka je prošle godine napravila najbolji finansijski rezultat u posljednjih deset godina i zabilježila rekordni profit od 71 milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *