Češka najbolja evropska lokacija za globalne industrije

Češka je najbolja proizvodna destinacija u Evropi, iako je daleko od toga da bude najjeftinija zemlja u prerađivačkoj industriji, uzimajući u obzir ne samo troškove plata za lokalnu radnu snagu, već i troškove komunalnih usluga, industrijskog razvoja i administrativnih troškova, objavio je Property forum pozivajući se na najnovije istraživanje Cushman & Wakefield.

Ovu poziciju Češka zauzima prvenstveno zahvaljujući visokom stepenu sigurnosti, relativnoj političkoj stabilnosti u poređenju sa zemljama na istoku Evrope, kao i zbog ekonomske i korporativne stabilnosti.

“U stvari, rizici za investitore su minimalni. Njegova centralna pozicija sa strateškim pristupom glavnim evropskim tržištima je takođe velika prednost”, kaže Ferdinand Hlobil, partner i rukovodilac u Cushman & Wakefield.

Kako navodi Property forum, na globalnom nivou, Kina snažno posluje zahvaljujući povećanju vladinih ulaganja u usvajanje tehnologija, dok su Sjedinjene Države najatraktivnije za one koji žele da minimiziraju izloženost  i političkim pretnjama, a zatim slijede Kanada i Češka Republika. Imajući u vidu osnovne kriterijume, Češka je peta u svijetu i prva u Evropi.

Lokacije sa niskim troškovima u Jugoistočnoj Aziji I dalje jako privlače radno intenzivne proizvođače. Ukazuje se i na negativan uticaj “no deal” Bregzita na evropska tržišta.

Check Also

Apple pokušavao da kupi Teslu prije šest godina

Apple je navodno pokušao da kupi Teslu za oko 240 dolara po dionici još 2013. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *