Britanske kompanije brexit već košta 600 miliona funti sedmično

Dodajte komentar

Haotični izlazak Velike Britanije iz Evropske unije koštao je od referenduma 2016. godine tamošnju ekonomiju 600 miliona funti sedmično, izračunali su u američkoj banci Goldman Sachs.

Izvještaj je pokazao da je brexit krajem prošle godine smanjio vrijednosti BDP-a pete svjetske ekonomije za 2,5 odsto.

Obračun je zasnovan na projekcijama ekonomskog rasta prije referenduma. Kako se britanski političari i dalje bore s realizacijom volje birača, rezultat toga je nesigurnost oko budućih ekonomskih i političkih veza s Evropskom unijom koja je stvorila stvarni trošak britanskoj ekonomiji, naglašavaju analitičari Goldman Sachsa.

Štaviše, taj efekat se polako preliva i na ostale vodeće ekonomije. U slučaju izlaska bez dogovora, u Goldmanu prognoziraju 15 odsto šanse da se britanska ekonomija smanji za 5,5 odsto, a vrijednost funte padne za 17 odsto.

Evropske države biće najizloženije tom negativnom scenariju, a to bi im moglo sniziti BDP za jedan odsto. Međutim, sve je izglednije da će Velika Britanija izaći bez dogovora, rekao je glavni evropski pregovarač Majkl Barnije u utorak.

“Tokom proteklih dana, scenario brexita bez dogovora postao je sve izgledniji, no i dalje se možemo nadati da ćemo ga izbjeći”, kazao je Barnije.

Dodao je da je EU spreman da prihvati britanski ostanak u evropskoj carinskoj uniji ili u odnosu sličnom onome s Norveškom.

Nakon što je britanski parlament odbio sve alternative sporazumu koji je premijerka Tereza Mej postigla, Barnije je rekao kako Britanija sada ima tri mogućnosti prije izlaska, 12. aprila – prihvatiti dogovoreni sporazum, izaći bez sporazuma ili zatražiti dugu odgodu brexita.

(Poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *