Naslovne strane dnevnih novina za 27. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pobjeda

Privremeni objekti naprasno postaju stalni

Ljetnja turistička sezona počinje narednog vikenda, pa ključne probleme kao što su privremeni objekti, buka, nečistoća i siva ekonomija treba što hitnije rješavati, poručeno je sa sjednice Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori. Apelovali su da se što prije urede lokacije sa privremenim objektima. Predstavnica agencije Eksplorer, Neda Bokan, ocijenilaje da su osnovni problemi ljetnje turističke sezone smetlišta, rad na crno i infrastrukturni radovi.

Još se čeka odluka o žalbi

Ročište za ispitivanje potraživanja za Meljine kompleks u stečaju je odloženo, jer su spisi po žalbi na otvaranje stečajajoš u Apelacionom sudu. Stečajni upravnik Saša Zejak je od prijavljenih 11,2 miliona eura priznao potraživanja samo tri povjerioca i to Olivere Elez-Mihajlović (19.000 eura) Poreske uprave (88.900) i Atlas banke (603.500). Kako se ni Elez-Mihajlović ni predstavnik Poreske uprave nijesu pojavili na prethodnom ročištu, nijesu stečeni uslovi za formiranje odbora povjerilaca. Zejak je osporio pola miliona koje po osnovu poreza na nepokretnosti potražuje Opština Herceg Novi, 554.600 eura za medicinski materijal Montefarma, 192.300 eura duga za struju i deset hiljada eura kirije Atlas kapu.

Hoće pare, neće stanove

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) od prvog dana daje neprihvatljive ponude sa tržišnim, a ne troškovnim cijenama stanova, pa ako za svoj novac ne možete izabrati šta ćete kupiti, naravno da to nećete prihvatiti – čulo se prilikom svjedočenja sekretara Montenegro erlajnza Vladimira Seratlića na ročištu po tužbi ove kompanije protiv fonda.

Dan

Ukinuti subvencije za TE na ugalj

Zemlje zapadnog Balkana moraju ukinuti subvencije za ugalj, naveli su iz Sekretarijata Energetske zajednice. Oni su juče objavili studiju o državnoj pomoći, koja pokazuje da državne subvencije za industriju uglja na zapadnom Balkanu daju uglju neopravdanu prednost u odnosu na druge izvore energije i sprečavaju tranziciju prema održivim i efikasnim energetskim sistema. – Zemlje zapadnog Balkana su u periodu od 2015. do 2017. godine direktno i indirektno subvencionisale sektor uglja (rudarenje, sagorijevanje uglja) sa čak 1,2 milijarde eura. Crna Gora je u odnosu na ostale zemlje iz regiona izdvojila znatno manja sredstava za direktne subvencije 2,88 miliona. Indirektne subvencije kroz neplaćanje naknada za emisiju ugljen-dioksida (S02), iznos koji bi po trenutnim cijenama S02 bio oko 25 miliona eura u 2017. godini, i tolerisanje “niskog prihoda EPCG u iznosu od 52 miliona eura predstavljaju indirektne subvencije.

Proizvodnja tri puta manja od ugovorene

Uniprom je od 2014. godine do sada u Kombinat aluminijuma investirao 36 miliona, dok je proizvodnja na godišnjem nivou oko 40 hiljada tona i li tri hiljade mjesečno, odnosno znatno manje od onoga što je prilikom kupovine imovine KAP-a najavljivao vlasnik Uniproma Veselin Pejović.

Uvode konkurenciju Porto Montenegru

Ministarstvo održivog razvoja (MORT) u decembru je usvojilo Program privremenih objekata u zoni morskog dobra za opštine Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj. Programom se određuju zone i smjernice sa urbanističkim uslovima za postavljanje privremenih objekata, kao i vrste, oblik i dimenzije privremenih objekata u zoni morskog dobra, sa očiglednim ciljem da se uvede red u način na koji se sidre strana plovila. Ovaj program je za opštinu Tivat predvidio čak 24 lokacije za platforme i pontone za vezivanje plovila i dva sidrišta i sigurno uvodi ozbiljnu konkurenciju strateškim investitorima koji se bave prihvatom jahti, kakav je Porto Montenegro.

Dnevne novine

Neophodna nezavisnost centralnih banaka

Bankarski sektor Crne Gore bilježi kontinuirani pad kamatnih stopa i nivoa loših kredita, istakao je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić na sastanku Kluba guvernera zemalja regiona centralne Azije, Crnog mora i Balkana, u Istanbulu. Centralne teme skupa bili su globalnim ekonomski i finansijski izgledi, pod uticajem eksternih rizika i izazova, i mehanizmi za njihovo prevazilaženje.

Izdati uslovi za rekonstrukciju terminala podgoričkog aerodroma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je Aerodromima Crne Gore urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju postojeće zgrade putničkog terminala i poslovno-administrativne zgrade vazdušne luke u Podgorici. Uslovi koji predstavljaju smjernice za izgradnju objekta izdati su 12. marta i važe u narednih šest mjeseci tokom kojih Aerodromi treba da dostave konačan proj ekat novog terminala sa predračunom radova. Nakon toga, Aerodromi bi u roku od 60 dana trebalo da dobiju građevinsku dozvolu.

Stanove dobile 373 porodice

Treća faza projekta Hiljadu plus omogućila je prošle godine crnogorskim građanima da dobiju vaučere za 470 stanova, od kojih je njih 373 potpisalo predugovor o kupoprodaji po povoljnim uslovima, pokazuju podaci Ministarstva održivog razvoja i turizma. Za učešće u projektu prijavila su se 1.053 porodična domaćinstva, od kojih je njih 981 ispunjavalo uslove, 12 je odustalo, a 60 odbijeno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *