Radnici tvrde da je imovina Vektra Boke prodata nezakonito

Dodajte komentar

Menadžmet kompanije Vektra Montenegro, odnosno Vektra Boka kršenjem plana reorganizacije, ugrozio je prava radnika, oteo i prodao imovinu nekadašnjeg turističkog giganta u Herceg Novom i to uz pomoć Privrednog suda i predsjednika, Blaža Jovanića. Ovo tvrde predstavnici radnika, koji pokreću peticiju i od SDT-a traže da ispita da li se u ovom slučaju radi o organizovanom kriminalu.

Vlasnik kompanije Vektra, Dragan Brković hipotekarnim kreditom kod CKB banke založio je imovinu Vektra Boke zarad svojih ličnih ciljeva. Cijeli stečajni proces predstavlja organizovani criminal, saopštili su predstvnici radnika, koji su sazvali press.

Prema riječima advokata i zastupnika radnika, Jovana Pejovića, prošao je prvi isplatni rok za prve rate potraživanja radnika AD Vektra Boke, a riječ je o 230 hiljada eura. Iako su radnici u više navrata tražili sastanak sa menadžmentom, sve je ostalo na obećanjima.

“Došli smo do saznanja da se imovina prodaje netransparentno, da sredstva nestaju sa računa, sa jedne strane, a sa druge pokušaji radnika da preko Privrednog suda sprovedu izvršenje ne prolaze”, ističe Pejović.

Kako objašnjava, Privredni sud je na nebulozan način ukidao rješenja izvršitelja iz Herceg Novog i tražio od radnika ovjerene kopije Plana reorganizacije. Ovjera plana od 500 stranica košta gotovo 1500 eura.

Pejović je istakao da menadžmet kompanijie koristi razne vrste mahinacija i laži kako bi izbjegao potraživanja radnika i drugih povjerilaca, među kojima je i Opština Herceg Novi.

Opštinsko potraživanje odbijeno je sa obrazloženjem koje potpisuje Jovanić, da dio plana reoragnizacije ne treba izvršavati, iako on kompaniju obavezuje da isplati presuđena potraživanja do kraja kalendarske godine.

Pejović postavlja pitanje – zašto Jovanić nije, po službenoj dužnosti, podnio prijavu protiv grupe koja je 28 miliona eura kredita kompanije Vektra Montenegro, prebacila na Vektra Boku?

“Brković, ako je upošte i uplatio 22 miliona za kupovinu akcija Vektra Boke, stekao je pravo da upravlja kompanijom i da dijeli dividenu, ako je na kraju godine bude. On, međutim, nema pravo da prodaje objekte i obezbjeđuje svoje lične kredite iz Vektre Montenegro imovinom Vektra Boke”, objašnjava Pejović.

Zbog toga su radnici pokrenuli peticiju i traže od Specijalnog državnog tužioca da se izjasni da li je riječ o organizovanom kriminalu, kao i da ispita da li je imovina Vektra Boke na plaži Žanjic krajem prošle godine prodata za 4,3 miliona eura i gdje su sada ta sredstva. Jer, računi firme su u blokadi zbog duga od 9 hiljada eura.

Restoran na Žanjicu prodat neposrednom pogodbom, mimo Ugovora o kupovni većinskog paketa akcija

Izvršni direktor NVO Udruženje za implementaciju prava, Ranko Martinović, obrazložio je da postoji ugovor sačinjen 4. oktobra prošle godine o prodaji nekretnine na Žanjicu. Ona je dogovorena neposrednom pogodbom sa firmom Marka DOO iz Podgorice. Novac iz te transakcije trebalo je da bude na računu kompanije, ali to se nije dogodilo.

“Pošto je firma bila u blokadi taj novac, u iznosu od 1.106.235 eura na račun nije ni legao. Da su sredstva došla na račun, koji je blokiran, bili bi izmireni povjerioci, a tada bi bilo i načina da se makar dio sredstva koji sleduje radnike po planu reorganizacije isplate”, bjašnjava on.

Objekat na atraktivnoj lokaciji na Žanjicu prodat je ispod cijene, a sredstva se prikrivaju kako ne bi bila presumjerena na isplatu dugovanja, dodaje on.

Martinović je javno pozvao državne organe da reaguju, jer postoje papiri, odnosno dokazi o malverzacijama i privrednom krminalu. Kako je kazao, bilo je ranika koji nikada nisu dočekali isplate, jer su u međuvremenu umrli.

Doprinosi radnika Vektra Boke svrstani su u treći isplatni red, iako po Zakonu o stečaju moraju biti ispred i biti splaćeni, kao i sva radnička potraživanja, sa doprinosima koja su u ovom slučaju potpuno zanemarena, kazao je predstavnik radnika, Đorđe Rajak.

“Postoje i sudske odluke koje govore da je to trebalo isplatiti čak i u prvom isplatnom redu, bar dio doprinosa”, ističe on i dodaje da su svi, od menadžmenta, preko stečajnog upravnika, stečajnog sudije, pa čak i Apelacionog suda zanemarli činjenicu da je oko 300 radnika stavljeno u treći isplatni red.

Većina radnika nekadašnje HTP Boka odavno je stekla uslove za odlazak u zaslužene penzije, ali to pravo ne mogu da ostvare, jer kompanija Vektra Boka duguje nekima i više od 6 godina neuplaćenih doprinosa.

Firma Igalo promet nudi otkup potraživanja radnika, a za uzvrat traži jedan od objekata Vektra Boke. Menadžment, međutim ignoriše ovu ponudu.

Bivšoj radnici Tonki Bulatović kompanija duguje četiri godine doprinosa, zbog kojih ona ne može da ostvari uslov za odlazak u penziju:

“Nikakvih primanja nemam, a interesuje me samo gdje su naše pare!? A one su uložene u avione, kamione, bazene, džipove. Milić Popović neće ni da nas primi kao radnike kada tražimo svoja prava nego nas ignoriše. Dokle više?, pita se ona.

U Boki je bila zaposlena od 1982. godine, gotovo cijeli svoj radni vijek. Kaže da živi sama, pa joj je lakše u odnosu na porodice gdje su oba supružnika radila, a danas nemaju ništa od toga.

Radnici, ipak, neće posustati i čvrsto su riješeni da putem Specijalnog državnog tužilaštva zaštite koliko mogu sopstvena prava i preostalu imovinu nekadašnje uzorne HTP Boka, koju je dokusirila loša privatizacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *