Njemačka najveći uvoznik ruskog gasa

Ruska državna plinska kompanija Gazprom prošle je godine izvezla u Evropu 200,1 milijardu kubika prirodnog gasa i to najviše u Njemačku, Bjelorusiju, Italiju i Tursku.

Prema podacima koje je objavio Gazprom, najveći kupac bila je Njemačka s 58,5 milijardi kubika, a slijede Turska (23,9), Italija (22,8) i Velika Britanija (14,3 milijarde prostornih metara).

U Francusku je Gazprom lani izvezao 12,9 milijardi prostornih metara, u Austriju 12,3 milijarde, a u Holandiju 7,9 milijardi kubika gasa.

Bjelorusija najveći potrošač u bivšem SSSR-u

Među srednjeevropskim zemljama, najveći uvoznik ruskog gasa 2018. godine bila je Poljska, koja je uvezla 9,9 milijardi kubika, a slijede Mađarska (7,4 milijarde), Češka (6,5 milijardi) i Slovačka (5,1 milijarda prostornih metara).

Među zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, po uvozu ruskog gasa prednjači Bjelorusija s 20,3 milijarde kubika, a zatim Kazahstan (3,2 milijarde), Moldavija (2,9 milijardi) i Ukrajina (2,7 milijardi prostornih metara) itd.

Potrošačima u Rusiji Gazprom je lani isporučio 271,6 milijardi kubika prirodnog gasa.

Uskoro plin i za Kinu

Kompanija je saopštila i da će isporuka gasa u Kinu gasovodom “Snaga Sibira” početi krajem godine, što je ranije nego što se planiralo.

U Kinu će Gazprom, prema potpisanom ugovoru, tijtokom kom tridesetogodišnjeg razdoblja isporučivati 38 milijardi kubika gasa godišnje.

Gazprom napominje da je Kina 2018. godine prvi put postala vodeći svjetski uvoznik gasa, s uvozom od 125,7 milijardi kubika. Pritom je najveći rast ostvaren u uvozu ukapljenog prirodnog plina, budući da Kina trenutno ne može potpuno podmiriti rastuće potrebe kroz postojeće gasovode.

Check Also

Vučelić: Luka Bar izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu

Luka Bar je izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i na čvorišta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *