Naslovne strane dnevnih novina za 5. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Svi moraju da plaćaju članarinu Komori

Ustavni sud nije prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredaba člana 9 stav 1 i 2 Zakona o privrednoj komori (PKCG), koju je podnio bivši poslanik Rade Bojović. Tim odredbama je propisano da sva privredna društva, banke i druge finansijske organizacije postaju članovi Privredne komore, danom upisa u centralni registar privrednih subjekata po automatizmu.

Udarate na ugrožene

Predsjednik nevladine organizacije “Euromost Almer Mekić kazao je da će se blokadom računa opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja ugroziti zaposleni koji opstaju od plata i socijalni slučajevi. – Pozivamo Poresku upravu, da nađe način kako da naplati od opština sa sjevera Crne Gore dug, jer blokadom njihovih računa će se ugroziti veliki broj zaposlenih u ovim opštinama i njihove porodice, koje preživljavaju od tih plata rekao je Mekić.

Braća Ban zaradila preko dvadeset miliona eura

Većinski vlasnici firme Pomorski saobraćaj braća Dejan i Dušan Ban kupila su preduzeće Pomorski saobraćaj 2004. godine za nešto malo preko milion eura od Fonda PIO, a samo u poslednjih pet godina od 2013. do 2017. godine imali su čistu zaradu od 9,14 miliona eura. To pokazuju finansijski iskazi ovog preduzeća koje upravlja trajektima na re laci ji Kamenari-Lepetane, koji su
dostavljani Poreskoj upravi (PU).

Dnevne novine

ISPLAĆENA SKORO POLOVINA DEPOZITA

Fond za zaštitu depozita (FZD) do sada je isplatio 10,5 miliona eura garantovanih depozita za 453 deponenta Invest banke Montenegro u stečaju. Kako su kazali u FZD-u, to predstavlja 47 odsto ukupne obaveze koju Fond treba da isplati. “Isplata garantovanih depozita, koja je počela 28. januara protiče bez zastoja i problema”.

OD KONCESIJA NA TRI LOKALITETA U DRŽAVNOJ KASI 5,63 MILIONA EURA

Koncesioninim aktima za nemetaličnu mineralnu sirovinu tehničko-građevinskog kamena, predviđeno je ustupanje ova tri nalazišta na 30 godina, od čega bi koncesionari trebalo da prihoduju 80,4 miliona, a državi u istom periodu plate za to najmanje 5,63 miliona eura. Za ove potrebe biće ukupno otvoreno 36 novih radnih mjesta.

Cijene goriva bez promjene

Cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori ostaće nepromijenjene u narednih 15 dana, saopšteno je u Ministarstvu ekonomije. Litar eurosupera 95 i 98 koštaće 1,23, odnosno 1,26 eura. “Cijena eurodizela u narednih 15 dana iznosiće 1,19 eura, dok će lož ulje za veleprodaju koštati 1,17 eura”, naveli su u Ministarstvu. Naredni obračun, kako su najavili u Ministarstvu, obaviće se 18. februara.

Pobjeda

Očekuju da se vina Plantaža ponovo nađu u ruskim marketima

Ruski državni organ za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača, Rospotrebnadzor, nije odgovorio na zahjev kompanije Plantaža za ukidanje privremene zabrane uvoza vina crnogorske kompanije na teritoriji Rusije, naveo je direktor izvoza Plantaža Milan Milutinović. On očekuje da će se ubrzo pred ruskim institucijama dokazati da su vina Plantaža proizvedena u skladu sa najvišim svjetskim standardima i da će se ponovo naći na policama ruskih marketa.

Kredite vraća 267 klijenata

U IBM u momentu uvođenja stečaja, odnosno 4. januara tekuće godine, 267 klijenata imalo je ukupno 18.318.671 eura kredita. Ostala potraživanja ove banke na isti dan su bila 4.935.505 eura od 93 fizička lica 407.89 eura, a od pravnih lica 4.527.613 eura, rečeno je Pobjedi iz ove banke.

Dobili upotrebnu dozvolu za dvije zgrade i bazen

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je upotrebnu dozvolu tivatskoj kompaniji Luštica divelopment za dva poslovnostambena objekta i jedan bazen u okviru turističkog naselja Luštica bej. U rješenju Ministarstva se navodi da se Luštici divelopment izdaje upotrebna dozvola za izgrađene poslovno-stambene objekte B3 i B4, kao i za bazen P2, u okviru druge faze izgradnje poslovno-stambenih objekata zone B, na urbanističkoj parceli UP4, koju čini dio katastarske parcele broj 1117 katastarske opštine Radovići, turističkog naselja Luštica bej u zahvatu državne studije lokacije ,,Sektor 36 u opštini Tivat.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *