Unikredit: Region Centralne i istočna Evrope, vjerovatno će održati zdrav rast u 2019.

Dodajte komentar

Analitičari italijanske bankarske grupe Unikredit (UniCredit) procijenili su da će region Centralna i istočna Evropa (CIE) vjerovatno održati zdrav rast i u 2019. godini.

Ključni pokretači za to biće strana direktna ulaganja, EU fondovi i digitalna transformacija.

Na godišnjem Juromani (Euromoney) forumu u Beču Unikredit je održao radionicu posvećenu perspektivama i očekivanjima u regionu CIE.

Predviđa se snažan rast BDP-a u većini zemalja tog regiona (oko tri odsto ili više), premda s određenim cikličkim usporavanjem.

“Nakon cikličkog vrhunca u 2017. godini (4,6 odsto isključujući Rusiju i Tursku) i prosječnog rasta BDP-a od 3,7 odsto u 2018. godini, privredni rast regiona vjerovatno će ostati iznad potencijala u 2019. (oko 3,2 odsto u prosjeku), ali bi mogao da uspori u 2020. godini usljed potencijalno slabije globalne trgovine”, navodi se u saopštenju Unikredita.

Dodaje se da članice EU u regionu CIE imaju potencijal da zabilježe bolje rezultate od drugih regiona sa tržištima u nastajanju zahvaljujući manjem oslanjanju regiona CIE na priliv stranog kapitala, većim fiskalnim podsticajima, labavijim finansijskim uslovima, pristupu EU fondovima i pozitivnom uticaju cijena dobara koje su pale.

Slovačka, Bugarska i Mađarska će, kako su procenili stručnjaci Unikredita, zabeležiti najsnažniji rast BDP-a u 2019. u regionu CIE.

“Najveća ograničenja za ekonomski rast u tom regionu predstavljaju: pooštravanje uslova na tržištima rada, pogotovo u Češkoj i Mađarskoj, kao i mogući tvrdi Bregzit, što bi bilo štetno zbog novih trgovinskih prepreka koje bi mogle da negativno utiču kako na izvoz regiona CIE, tako i na investicije. Slovačka i Češka predstavljaju najranjivija tržišta regiona CIE u odnosu na nepovoljne okolnosti Bregzita. Rusija i Turska mogle bi da slede drugačije trendove, kao što je to bio slučaj u 2018. godini”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *