Rekordna godina pred Lukom Kotor

Dodajte komentar

Menadžment Luke Kotor tek nakon tri decenije ispunio je svoje najvažnije prvo obećanje i zadatak – dobijanje koncesije. U razgovoru za FOS direktorica administrativnog sektora AD Luka Kotor Snežana Jonica kazala je da su oni koji su se predstavljali kao kotorski “zaštitnici” Luke, bili cijelo vrijeme najveći kočničari njenog napretka.

Poručuje da će 2019. biti godina izazova za Luku, ali i rekorda jer je, kako kaže Jonica, najavljen dolazak najveći broj brodova do sada – 517.

Ono što prethodnoj vlasti nije pošlo za rukom svih ovih godina, novi menadžment ostvario je za mnogo manje vremena. Jonica navodi da je bilo mnogo raznih tumačenja u javnosti što su razlozi zbog kojih to, za Luku, ključno pitanje nije do sada riješeno.

‘’Nakon što sam pročitala baš svaki dokument koji je postojao u našoj arhivi, a odnosio se na “pokušaje” dobijanja koncesije bilo mi je potpuno jasno da niko Luci nije pravio više problema nego što je ona sama sebi. Postavila sam se u ulogu donosilaca odluka u Vladi i nakon pročitanog bez dileme potvrdila svoje uvjerenje da ni ja da sam na njihovom mjestu do sada ne bih donijela odluku o dodjeli prvenstvene koncesije na osnovu dokumentacije koja je ranije dostavljana. Oni koji su se predstavljali kao kotorski “zaštitnici” Luke, pokazalo se, bili su cijelo vrijeme najveći kočničari njenog napretka. Sa pozicije izvršnog menadžmenta nisu preduzeli nijednu pravilnu i korisnu radnju za dobijanje koncesije, ali su umjesto da rade na njenom dobijanju o njoj samo jako mnogo pričali. Vrijeme je pokazalo da je Luka spašena kad su iz nje otišli oni koji su se samoprozvali “spasiteljima”, kazala je Jonica.

Navodi da je novi menadžment kao prioritet postavio ispunjavanje svih pretpostavki i uklanjanje svih smetnji za podnošenje zahtjeva.

‘’Odmah je uspostavljena komunikacija sa resornim Ministarstvom pomorstva i saobraćaja i nepunih mjesec dana nakon kompletiranja novog menadžmenta ministar Nurković je na naš poziv posjetio Luku Kotor. Tada nam je jasno ukazao na sve smetnje i nedostatke, koje treba ukloniti kako bi nam bilo omogućeno da podnesemo zahtjev. Postupajući po zahtjevima ministarstva, rješavali smo jedan po jedan problem, dobijali jedan po jedan dokument koji su bili prethodni uslovi za početak priče o koncesiji. Rad je ubrzo dao rezultate i početkom marta 2018.godine od Ministarstva smo obavješteni da su se stekli uslovi da Luka Kotor podnese zahtjev. Pripremili smo detaljan, sveobuhvatan i precizan zahtjev koji prati poslovni i investicioni plan za period od 12 godina na koliko se dodjeljuje koncesija'’, kazala je Jonica.

Naglašava da su sve odluke Odbora direktora donošene jednoglasno, te da ih bilo ‘’jako mnogo u ovom postupku’’.

‘’U Odboru direktora su predstavnici opštinskog i državnog kapitala kao i manjinskih akcionara, koji pripadaju prilično suprostavljenim političkim strukturama, ali su upravo na ovom primjeru svi zajedno pokazali kako se uprkos političkim razlikama može raditi u interesu Luke, u interesu Kotora, kao i Crne Gore’’, ocijenila je Jonica.

Ona ističe da je takav odnos pokazalo i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

‘’Ja imam obavezu da to naglasim, jer su sve aktivnosti i s njihove i sa naše strane vođene sa samo jednim ciljem, da na najbolji mogući način valorizujemo potencijale Luke Kotor. Opština je, kao većinski vlasnik, pružila podršku donošenjem odluke o dodjeli parkinga na Rivi i tako otklonila i poslednju smetnju za podnošenje zahtjeva. Dakle, kompletna priča o prvenstvenoj koncesiji Luke Kotor je dobra poruka kako je moguće napraviti uspješnu poslovnu priču u državnoj firmi kada se jasno postave prioriteti, kada se ulože rad, znanje i upornost, kada se isključe političke predrasude i razlike. Ovo je možda poruka za sve u Crnoj Gori, da nije sve crno-bijelo i da zajedničkim radom bez političke demagogije, možemo da stvaramo rezultate od kojih će biti dobro svim građanima’’, poručila je Jonica.

Rekordna godina pred Lukom

Poslovnim planom za period od 12 godina planirane investicije u vrijednosti od 5.053.440 eura.

Prva investicija će, navodi Jonica, biti jedan od ključnih infrastrukturnih projekata – izgradnja samostalnog odbojnika odnosno pilona.

‘’Realizacija ovog projekta omogućiće da u Luku Kotor mogu doći svi brodovi bez ograničenja zbog veličine ili gaza, a već sada imamo interesovanje brodara da saznaju kada se očekuje završetak tog projekta zbog najave dolaska brodova najnovije generacije čim bude završen. Moram da naglasim da će 2019. biti izazov za Luku Kotor po više osnova. Najave dolaska brodova govore da ćemo imati rekordnu godinu. Najavljeno je 517 brodova što je najveći broj brodova u jednoj godini, od kada postoji Luka Kotor. Godina koja slijedi biće zahtjevna jer će biti potrebno opslužiti rekordan broj brodova i istovremeno raditi na realizaciji toliko čekanih investicija. Ali bez obzira na obuhvat obaveza, zadovoljni smo što smo konačno Luku Kotor doveli u poziciju da može da ulaže u unapređenje kvaliteta infrastrukture i suprastrukture, da na taj način poveća kvalitet svojih usluga, sigurnost i bezbjednost brodova u luci, ali i potencijal svoje ponude’’, kazala je Jonica.

Komentarišući eventualno nepostupanja po Ugovoru, Jonica navodi da su ugovorom jasno definisane obaveze i rokovi.

‘’U Ugovoru postoje precizno defnisane obaveze i rokovi, garancije, uslovi pod kojima se rokovi mogu korigovati, načini vršenja kontrole realizacije investicija, sankcije za nosnovano kašnjenje u realizaciji investicija’’, zaključila je Jonica.

Podsjetimo, Vlada je krajem prošle nedjelje donijela odluku o dodjeli prvenstvene koncesije nad lukom u Kotoru istoimenoj državnoj firmi u većinskom vlasništvu Opštine Kotor. Dobijanje prvenstva koncesije čekalo se sedam godina, tačnije od kada je Luka zakonom dobila pravo da podnese ovakav zahtjev.

(Fos Media)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *