Od penzije od 125 eura živi 10.606 penzionera

Dodajte komentar

Potrošačka korpa u Crnoj Gori iznosi 604 eura, pokazuju podaci Monstata. 10.606 crnogorskih penzionera može da priušti tek petinu potrošačke korpe jer mjesečno od Fonda PIO primaju penziju od 125 eura. Ukoliko od pomenutog iznosa nešto ode na račune za struju, vodu i telefon, penzioner sa najnižiom penziju ne može sebi da priušti ni sedminu potrošačke korpe.

Iz Fonda PIO za portal Standard su saopštili da broj korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koji su ostvarili pravo shodno Zakonu o PIO ili promjenom međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju koje je Crna Gora zaključila, iznosi 129.833, od čega u Crnoj Gori 120.249, a van Crne Gore 9.584 korisnika prava.

„Od ukupnog broja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja koji se isplaćuje u Crnoj Gori 114.504 je penzionera i 5.745 korisnika ostalih prava (tjelesno oštećenje, tuđa pomoć i njega, naknada invalidima rada, dodatak na spomenicu). Van Crne Gore se isplaćuje 9.488 penzionera i 96 korisnika ostalih prava“, objasnili su nam u fondu.

Od 1. januara prošle godine najniža penzija u Crnoj Gori iznosi 125,63 eura.

„Toliki iznos mjesečno prima 10.606 penzionera u Crnoj Gori“, kazali su u fondu PIO.

Sa druge strane najviši iznos penzije, shodno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, definisan je vrijednošću ličnog koeficijenta osiguranika, koji ne može biti veći od četiri.

„Ovo znači da, na primjer, osiguranik koji ima limitiran koeficijent četiri i 40 godina penzijskog staža, u 2018. godini je primao penziju u iznosu od 1.141 euro. Ovim Zakonom nije ograničena dužina penzijskog staža koji utiče na visinu penzije, tako da se prilikom izračuna uzima i penzijski staž duži od 40 godina i po tom osnovu ovaj iznos može da bude i veći“, zaključili su u Fondu Pio.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *