IRF ove godine planira 180 miliona eura za podršku crnogorskim preduzetnicima

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond (IRF) je za 2019. godinu planirao plasman od najmanje 180 miliona eura za podršku crnogorskim preduzetnicima, navodi se u Godišnjem planu rada Fonda za ovu godinu.

Ciljevi IRF-a za 2019. godinu, kako se navodi u dokumentu, proizlaze iz programa Vlade i odnose se na unapređenje poslovnog ambijenta, poboljšanje konkurentnosti privrede i povećanje zaposlenosti.

“Stvaranje uslova za veće zapošljavanje, povećanje radne aktivnosti i mobilnosti radnika će se realizovati kroz podršku posebnim ciljnim grupama, mladima, početnicima, ženama, visokoškolcima, tehnološkim viškovima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima, zanatlijama, osobama sa invaliditetom. Tokom prethodne dvije godine IRF je po osnovu te podrške plasira više od 20 miliona eura”, istaknuto je u godišnjem planu.

Prioritetni sektori

IRF je, u protekle dvije godine, prioritetne sektore razvoja crnogorske privrede, tačnije turizma, poljoprivrede, ruralnog razvoja, prerađivačke industrije i energetike, podržao sa više od 190 miliona eura. U Fondu, na čijem čelu Odbora direktora je Zoran Vukčević ističu da su ti sektori prioritetni i u 2019. godini.

“U istom periodu za projekte namijenje poljoprivrednoj i proizvodnji hrane Fond je plasirao 50 miliona eura podrške, dok je za turizam i ugostiteljstvo u 2017. i 2018. godini izdvojeno više od 90 miliona eura”, precizirano je u Vladinom dokumentu.

IRF je od 2010. do kraja novembra 2018. godine plasirao skoro 800 miliona eura. U 2017. godini podrška je iznosila 176 miliona, dok je do kraja novembra prošle ona bila 176,5 miliona eura” pokazuju podaci.

Fond je u protekle dvije godine podržao i veća preduzeća, kao i otvaranje i očuvanje više od 8.600 radnih mjesta.

“Cilj je bio da se kroz njihove razvojne projekte utiče na diversifikaciju crnogorske ekonomije, tačnije da na rast BDP-a utiču i metalna industrija, trgovina, proizvodnja struje, a ne samo turizam i poljoprivreda”, konstatuju u IRF-u, dodajući da će i dalje pružati podršku projektima u oblasti turizma i ugostiteljstva kako za izgradnju novih, tako i unapređenje postojećih apartmanskih i hotelskih kapaciteta.

Prema projekcijama za ovu godinu u fokusu su, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, i povećana biljna, organska i proizvodnja u stočarstvu, kao i rast dohotka na poljoprivrednim gazdinstvima.

Regionalni razvoj

Prioritet će biti i regionalni razvoj tako da će posebne aktivnosti i mjere IRF-a biti usmjerene na projekte koji se realizuju u opštinama koje su ispod državnog nivoa razvijenosti.

“Omogućiće se kreditne linije za razvoj infrastrukture na lokalnom nivou koji je u funkciji biznisa. Za ostvarivanje optimalnih rezultata neophodna je kontinuirana saradnja sa ministarstvima, državnim organima i opštinama. Da bi kompletno angažovanje IRF-a imalo dugoročno održiv rezultat u fokusu će biti i saradnja sa međunarodnim finansijskim organizacijama”, ističe se u godišnjem planu.

Cilj investicione aktivnosti IRF-a je i unapređenje infrastrukture neophodne za razvoj i povezivanje ruralnih područja, tačnije poboljšanje uslova i kvaliteta života za ostanak stanovništva na selu. IRF je u okviru investicione aktivnosti za 2019. godinu uvrstio i programe kreditiranja infrastrukturnih projekata, projekata vodoprivrede i zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije.

Sačuvati likvidnost malih preduzeća

IRF će i u narednoj godini pružati podršku mikro, malim i srednjim preduzećima kroz održavanje i poboljšanje likvidnosti kompanija. Na taj način, u 2017. i 2018. godini od stečaja je sačuvano više od 200 malih preduzeća. “Kroz kratkoročne kredite, tačnije faktoring finansiranje, crnogorskim privrednicima se pruža mogućnost da naplate potraživanja i za prodatu robu ili izvršenu uslugu prije dospijeća za naplatu. To je naročito važno za privrednike kojima je skraćenje roka naplate dugovanja ponekad od presudne važnosti za nastavak poslovanja, kao na primjer malim proizvođačima i individualnim poljoprivrednicima”, precizirano je u dokumentu.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *