Ulaganje budućnosti: Kanabis je biznis koji će biti vrijedan čak 147 milijardi dolara

Dodajte komentar

Širom svijeta u posljednje vrijeme ogromna količina novca, a koji ulažu i veliki igrači, investira se u rastuće tržište kanabisa za koje određeni ekonomski analtičari i konsultantske kuće kažu da će do 2025. će rasti do ogromnih 146,6 milijardi dolara.

Sa ovim brojkama izašla je američka kompanija Grand View Research i oni su uradili istraživanje ove godine, kada je vlasnik giganta Altria uložio 1,8 milijardi dolara u kanadsku kompaniju Cronos Group.

U Cronos Groupu se bave proizvodnjom marihuane i to najkvalitetnije vrste, a Altria, jedan od najvećih svjetskih proizvođača duhana i cigareta, ovom akvizicijom je dobila 45 posto udjela ove moćne kompanije, uz pretpostavku da će za pet godina imati 55 posto udjela.

U Altriji su se odlučili da zakorače u ovaj biznis jer je kanadski parlament u proljeće ove godine odobrio legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe. Kako piše Jutarnji list, “može se samo pretpostaviti kako su njihovi menadžeri upravo u vrijeme velike proslave na ulicama u oktobru, zaključili ovaj unosan ugovor sa Cronos Groupom”.

Da je biznis vrlo isplativ govore i brojke kanadske statističke službe da čak 5,4 miliona Kanađana, ili 15 posto stanovništva sada konzumira kanabis, kupujući ga u za to ovlaštenim trgovinama pod kontrolom države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *