Deripaska napušta aluminijumsku imperiju

Dodajte komentar

Na odluku SAD da ukinu sankcije ruskom Rusalu, najvećem svetskom proizvođaču aluminijuma pored Kine, uglavnom se gleda kao na božićni poklon kompaniji. Ali i kao poklon njenim kupcima širom svijeta i ruskoj berzi.

Međutim, suvlasniku i osnivaču Olegu Deripaski biće pomiješana osećanja u vezi sa ovom odlukom, s obzirom da dogovor podrazumijeva da se on odrekne kontrole u svojoj vrijednoj aluminijumskoj imperiji kako bi se ona vratila normalnom poslovanju, dok će on ostati na crnoj listi koja sadrži i imena nekih narko-bosova, piše Rojters.

To je izazov za Deripasku, koji je nekada bio najbogatiji čovjek u Rusiji, pošto nije nikada bio u situaciji da prodaje većinski paket akcija. Svoju imperiju počeo je da gradi tokom „aluminijumskih ratova” devedesetih u kojima je, nakon pada Sovjetskog Saveza, vodio nekoliko bitki protiv rivala.

Sada mora da smanji udio u svojoj En%2B grupi sa 70% na manje od 45% bez ikakvog obeštećenja.

Tržišna vrijednost kompanije En , koja upravlja udjelom u Rusalu zajedno sa Deripaskinom imovinom, prije godinu je bila osam milijardi dolara, ali je sada pala na oko tri milijarde dolara. Deripaskina imovina će ostati blokirana.

„On ne prodaje, nego poklanja”, kazao je Rojtersov izvor blizak Deripaski.

Ruski tajkun je za osam mjeseci postigao dogovor sa američkim ministrstvom finansija da se ukinu sankcije – što je kratak period za proces koji je mogao trajati godinama, kazao je ovaj izvor.

„To je super rezultat. Skidam kapu.”

Deripaskin predstavnik je odbio da komentariše dogovor.

Deripaska i njegove najveće kompanije su se našle na crnoj listi američkog ministarstva finansija u aprilu. Vašington je tada saopštio da nekoliko ruskih tajkuna ostvaruje profit na osnovu bliskosti sa Kremljom koji širom svijeta sprovodi „zlonamjerne aktivnosti”.

Deripaska je sankcije koje su mu uvedene nazvao „neosnovanim, smiješnim i apsurdnim”.

Deripaska ostaje na crnoj listi koja sadrži i imena nekih narko bosova, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *