Kupovinom Societe-a OTP postaje druga najveća banka u Srbiji

Dodajte komentar

Sosijete ženeral grupa saopštila je juče da je postigla sporazum o prodaji banke, osiguranja i lizing kuće u Srbiji mađarskoj OTP grupi.

Kako se navodi u saopštenju, ostalo je da se dobiju dozvole Narodne banke Srbije i Komisije za zaštitu konkurencije za ovo preuzimanje. Takođe se navodi da je prodaja banke u Srbiji OTP-u dio sporazuma o preuzimanju Sosijeteovih banaka u Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj ovoj grupaciji.

Francuzi nisu saopštili cijenu po kojoj su prodali banku, ali sagovornici Danasa iz bankarskog sektora kažu da je dogovoreni iznos veći od knjigovodstvene vrijednosti kapitala i da je u rasponu od 375 do 440 miliona eura. U ovaj iznos uklapa se i suma koju je Sosijete u novembru dobio za svoju Euro banku u Poljskoj slične veličine kao i banka u Srbiji. Naime, 17. po veličini banku u Poljskoj sa aktivom od 3,27 milijardi eura i prošlogodišnjim profitom od 24 miliona eura Sosijete je prodala za 422 miliona eura, mada se očekuje da cijela transakcija bude završena polovinom sljedeće godine nakon što dobije odobrenja regulatora. Sosijete ženeral banka u Srbiji ima aktivu od 2,45 milijardi eura i profit u prošloj godini od 50 miliona eura i četvrta je banka po veličini na tržištu.

Ukoliko ova transakcija prođe kod nadležnih, grupa banaka u vlasništvu OTP banke, koja je krajem prošle godine kupila Vojvođansku banku zajedno sa NBG lizingom za 125 miliona eura, više bi nego udvostručila tržišno učešće i zauzela drugo mjesto po veličini u Srbiji. Sve tri banke su prema (prema završnim bilansima za 2017) imale zbirno tržišno učešće od 14,36 odsto. Ispred bi ostala samo Inteza sa udjelom aktive u ukupnoj aktivi sektora od 16,7 odsto, a iza mađarske grupe bi se našla državna Komercijalna banka sa 11 odsto i austrijska Unikredit banka sa 10,8 odsto učešća.

Za razliku od Sosijete ženerala, koji je u 2017. ostvario dobit od šest milijardi dinara (50 miliona eura), OTP i Vojvođanska su zabeležile gubitke. OTP banka je završila godinu u minusu od 458 miliona dinara (nešto manje od četiri miliona eura), a Vojvođanska čak 2,1 milijardu dinara ili 17,4 miliona eura.

U prvih šest mjeseci ove godine situacija je nešto bolja za Mađare pa je OTP ostvarila dobit od 35,4 miliona dinara, a Vojvođanska 225,8 miliona dinara. Ipak, to je zanemarljivo prema dobiti od 5,3 milijarde dinara koliko je u prvom polugodištu prikazala Sosijete ženeral banka.

Ovim se nastavlja proces konsolidacije u srpskom bankarskom sektoru u poslednje dvije godine u kojim je šest banaka promijenilo vlasnike. Trenutno je u toku otvoren poziv za podnošenje ponuda za državni udio u Jubmes banci, a prema izjavama zvaničnika i sporazumu sa MMF-om do kraja sledeće godine bi novog vlasnika trebalo da dobije i Komercijalna banka koja je u većinskom državnom vlasništvu.

(Nova ekonomija)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *