Iz Crne Gore bez poteškoća letovima do Londona i Mančestera

Dodajte komentar

Bez obzira da li će kroz nekoliko mjeseci uslijediti “meki” ili “tvrdi” Bregzit, građani Crne Gore moći će nesmetano da putuju avionima u britanske gradove. Nakon što je Vlada Crne Gore memorandumom regulisala pitanje vazdušnog saobraćaja sa Ujedinjenim Kraljevstvom, isto su učinile nadležne institucije prve države koja će napustiti Evropsku uniju.

Velika Britanija potpisala je bilateralni ugovor sa Crnom Gorom kojim se reguliše nesmetano odvijanje vazdušnog saobraćaja nakon napuštanja Evropske unije u martu 2019. godine.

“Novi aranžmani, koji su zaključeni sa devet država širom svijeta, dokaz su da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da bude veliki igrač na svjetskoj sceni nakon izlaska iz EU”, kazao je britanski ministar saobraćaja Kris Grejling.

Podsjetimo, u septembru su delegacije koje su predvodili direktor Direktorata za vazdušni saobraćaj Zoran Kostić ispred Crne Gore i Džejms Gilderoj kao predstavnik vazduhoplovnih vlasti Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske pregovarale o nacrtu bilateralnog Sporazuma o vazdušnom saobraćaju, uoči predstojećeg Bregzita.

U Sporazumu dviju vlada, čije odredbe podliježu odredbama Čikaške konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu iz 1944. godine, svaka ugovorna strana dodjeljuje drugoj pravo da leti preko njene teritorije bez slijetanja i pravo da se zaustavlja na njenoj teritoriji zbog razloga koji nisu povezani s prevozom.

Postizanje ovakvih ugovora bilo je neophodno zbog toga što će od naredne godine regulative i propisi Evropske unije prestati da važe i obavezuju Veliku Britaniju. Konkretno, postojeći sporazum o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području (ECAA) više se neće primjenjivati.

Osim Crne Gore, sličan ugovor istovremeno je potpisan sa Kosovom, a najavljeno je da će London sa svim zainteresovanim zemljama sklopiti bilateralni sporazum.

To je već urađeno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Albanijom, Gruzijom, Islandom, Izraelom, Marokom i Švajcarskom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *