Evropska komisija optužila “Deutsche Bank” za kartelsko udruživanje

Evropska komisija optužila je “Deutsche Bank” i još tri banke za kartelsko udruživanje u segmentu trgovanja obveznicama u sedmogodišnjem periodu do 2015. godine.

Evropska komisija nije imenovala ostale tri banke, koje bi takve optužbe mogle stajati velikih kazni u visini i do desetine njihovog globalnog prometa pokaže li se da su prekršile pravila EU-a o zaštiti tržišne konkurencije.

Iz “Deutsche Bank” su poručili da su aktivno sarađivali s istragom EK i da ne očekuju novčanu kaznu. Komisija je objavila da je istraga fokusirana na ponašanje određenih trgovaca u sve četiri banke.

“Četiri banke razmjenjivale su komercijalno osjetljive podatke i koordiniralo poteze vezano za cijene obveznica iskazane u američkim dolarima, uključujući nadnacionalne, državne i obveznice državnih agencija, poznatije pod nazivom ‘SA bonds'”, stoji u saopštenju EK.

Regulatori širom svijeta prethodnih godina su kaznili finansijsku industriju globama ‘teškim’ više milijardi eura zbog manipulacija referentnim finansijskim instrumentima, napominje Reuters.

Check Also

Gotovinski krediti Addiko banke samo uz ličnu kartu i jednu posjetu banci

Addiko banka je pokrenula kampanju za jedinstveni proizvod na tržištu – Blic gotovinski kredit koji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *