Boljević: Na korak smo od proizvodnje struje iz otpada

Dodajte komentar

Direktor podgoričkog preduzeća “Deponija” Arsenije Boljević kazao je Dnevnim novinama da će fokus njihovog rada u narednom periodu biti na izgradnji kogeneracionog postrojenja i proizvodnji energije na biogas iz otpada.

Prema njegovim riječima, Podgorica danas može da se pohvali najsavremenijom deponijom u regionu, a u odnosu na najrazvijenije evropske zemlje ima još dosta prostora za razvoj, naročito kada je riječ o tretmanu drugih vrsta otpada. Deponija je, kako kaže, fokusirana na tretman komunalnog otpada, gdje je u potpunosti zaokružen sistem, a otpad se prihvata i tretira u skladu sa visokim evropskim standardima.

U proteklom periodu završena je i treća sanitarna kada i kolektor za prečišćavanje ocjednih voda. Boljević navodi da se treća sanitarna kada puni znatno brže od očekivanog, te da će uskoro morati da pripreme projektnu dokumentaciju za četvrtu kadu.

“Treća kada se puni nepredviđenom dinamikom, odnosno brže nego što smo mi smatrali da će se to desiti. Plan je bio da se ona eksploatiše u narednih deset godina, ali to ovakvom dinamikom nije moguće. Podgorica se konstantno razvija i naseljava, pa se i dnevni prosjek rapidno povećava. Naša trenutna projekcija je da će se ta kada eksploatisati za šest do sedam godina”, kazao je Boljević.

Glavni fokus Deponije u ovoj godini bio je na projektu proizvodnje struje iz biogasa. Ipak, tender nije bio uspješan, iako je raspisivan više puta.

“Tender nije uspio zato što se, kako smo dobili informacije, Deponija previše ugradila, odnosno, jer smo zaštitili svoje interese, pa investitori nijesu imali interesa da uđu u takav posao. Brzo ćemo razmotriti da u 2019. godini raspišemo poziv koji će biti malo povoljniji za potencijalne investitore. Najgore je da se taj posao ne završi, jer trenutno imamo situaciju da godinama spaljujemo metan CO2, odnosno drugim riječima novac nam ide u vazduh”, istakao je Boljević.

Iz sistema postrojenja za kogeneraciju biogasa će se izvoziti energija, kroz dalekovode i infrastrukturu CEDIS-a, a Vlada je obavezna da otkupi tu energiju iz obnovljivih izvora energije po povlašćenim cijenama.

Trenutne procjene su da može jedan megavat, a možda čak i više, da se izvlači iz kada sa Deponije.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *