Atlas Grupa: Prinudna uprava nanosi direktnu štetu deponentima i štedišama Atlas i IBM banke

3 komentara

“Pozivamo Guvernera Centralne banke Crne Gore dr Radoja Žugića da omogući  nesmetano poslovanje Atlas banke i IBM banke. G. Žugić samo treba da  primijeni zakon i da postupi kao što se postupalo prema drugim bankama, vbez selektivnog pristupa”, navodi se u novom saopštenju Atlas Grupe.

Saopštenje prenosimo integralno:

“Od uvođenja privremene uprave CBCG, onemogućava se redovno  funkcionisanje Atlas banke i IBM jer deponenti ne mogu koristiti svoja  sredstva. Banke ne obavljaju ni domaći ni međunarodni platni promet,  platne kartice građana ne funkcionišu, kao ni e-komerc. Da li je onda  privremena uprava g. Žugića usmjerena na ozdravljenje banaka, kako on  kaže ili je cilj uništavanje ove dvije banake? Njihovom destabilizacijom  bio bi destabilizovan cjelokupan bankarski i finansijski sistem.

Nerazumne mjere privremene uprave posebnu štetu nanose velikom broju  deponenata, štediša, posebno penzionera, studenata i zaposlenih koje  svoje prinadležnosti i sredstva primaju preko Atlas i IBM banke. U dvije
banke je više od 100.000 depozitnih računa različite vrste, a njihovi  korisnici nijesu u mogućnosti da u potpunosti koriste usluge banaka.

Centralna banka morala bi da prije svega štiti deponenete, štediše i  korisnike usluga banaka, kao i bankarski i finansijski sistem u cjelini.  Načinom na koji je uvedena privremena uprava i na koji se ona trenutno  sprovodi, nijedan od ovih ciljeva nije ostvariv. Da li onda postoji neki  drugi cilj guvernera CBCG?

Uvažavajući privremenu upravnicu gđu. Tanju Terić, ona ipak nema  dovoljno iskustva u poslovnom bankarstvu, prije svega za tehnološki  komplikovane zahtjeve u savremenom bankarskom poslovanju, koje prati  Atlas banka. Tako smo došli u situaciju da ne funkcionišu ili su  limitirani redovan domaći i međunarodni platni promet, kartice,  e-komerc, naplate iz inostranstva i sl.

Podvlačimo da Atlas banka na svojim računima raspolaže sa više od 100  miliona eura likvidnih sredstava, što je više nego dovoljno za nesmetano  funkcionisanje banke.

Akcionari banke iz redova Atlas Grupe Dr Žugiću su u više navrata, prije  uvođenja privremene uprave, kao i na poslednjem sastanku 30.11.2018.  dali veoma kvalitetne i promptne solucije za rješavanje neadekvatnih
parametara koje ove banke, kako Dr Žugić tvrdi, imaju. Ti predlozi su,  bez obrazloženja, odbijeni ako su uopšte i razmatrani. Nakon toga način  sprovođenja privremene uprave, koja treba da omogući nastavak  poslovanja, u direktnoj je suprotnosti sa tim ciljem.

Smatramo nužnim da se, u cilju zaštite interesa imovine Atlas banke,  povjerenja deponenata i odnosa sa velikim inostranim klijentima koji su  imali povjerenje da sredstva drže u crnogorskim bankama, dosadašnjem  menadžmentu omogući da u savjetodavnoj funkciji bude prisutan i pomogne  privremenoj upravnici u redovnom i kvalitetnom funkcionisanju banaka.

Ako se nastavi dosadašnja praksa privremene uprave i g. Žugića,  upozoravamo na teške posljedice, usled mogućih tužbi klijenata banke  protiv CBCG i Države Crne Gore za naknadu štete. Ukoliko u najkraćem  roku privremena uprava ne odblokira račune klijenta i ne omogući  menadžmentu da pomogne u uspostavljanju redovnog funkcionisanja banke,  situacija će nalagati povlačenje poteza koji će biti veoma bolni.

Dr Žugić je taj koji je, kao tadašnji ministar finansija, raskinuo  ugovor o kupoprodaji bolnice Meljine. Potom je sabotirao dogovor Atlas  Grupe sa Vladom i Ministarstvom finansija vezan za bolnicu Meljine,  predlažući potpuno nelogične i nesuvisle opcije. Najbliži mu je u  opstruiranju Bolnice Meljine bio tadašnji ministar zdravlja Budimir
Šegrt, koji je prije toga, kao direktor Meljina, nanio štetu bolnici.  Atlas Grupa ostaje privržena započetim razgovorima o poravnanju za  Meljine, što bi trebalo i da ide u prilog i dokapitalizaciji Atlas i IBM  banke.

Pošto je CBCG jedna od najvažnijih državnih institucija, na njenom čelu  mora biti ličnost koja po svakom kriterijumu zaslužuje da bude guverner.  Pozivamo zato Dr Žugića da objasni svoj odnos sa bivšim viceguvernerom  g. Borkom Miloševićem, g. Dejanom Vujačićem, sadašnjim direktorom  kontrole, kao i bivšim direktorem kontrole CBCG Darkom Bulatovićem.  Pozivamo ga i da saopšti koji su razlozi odlaska sa funkcije g. Borka  Miloševića.

Pozivamo naše klijente da sve primjedbe i probleme koje uoče u  poslovanju Atlas banke u toku privremene uprave dostave preko facebook  stranice „Podrška Atlas Grupi“. Na toj stranici nam je omogućeno da  objavljujemo naše aktivnosti koje se odnose na zaštitu klijenata banke.  Pozivamo ih i da se pridruže akciji „Zeleni šal“, koja je organizovana  kao vid protesta protiv blokade računa i zabrane isplata klijentima  dvije banke.”

Podijeli ovaj članak
3 Komentara
  • Tuzilastvo najprije treba da pozove na odgovornost Zugica, to je jasno kao dan. Zasto se cekalo ovako dugo?! Klasicna zloupotreba polozaja, a da ne govorimo o reputaciji CBCG koja je apsolutno srozana od dolaska ovog “eksperta”. Isti je poznat kao neko ko je na sve spreman zarad svog interesa. Deponenti i radnici Atlasa i IBM danas treba da izadju ispred CBCG i zahtjevaju ostavku Zugica!

  • Knezevic kaže ‘Pošto je CBCG jedna od najvažnijih državnih institucija, na njenom čelu mora biti ličnost koja po svakom kriterijumu zaslužuje da bude guverner’ aludirajući na neznavenost i sklonosti Zugica da zakon podredi interesima i tjera najbliže saradnike da potpisuju sto je nezakonito umjesto njega. Otud narušeni odnosi s oba viceguvernera za kontrolu banaka i oba direktora kontrole koje Knezevic pominje. Radoje Zugic je pokazao da je nedostojan funkcije da je cijena urušenog kredibiliteta CBCG previsoka za gradjane, bankare i Crnu Goru medjunarodno

    • Potpuno se slazem s tobom vezano za Zugica… Ali oba viceguvernera nijesu ni trebala da budu na tim funkcijama jer nikakvog bankarskog znanja nemaju niti su imali. Niposto ih ne bih rehabilitovao, a Zugica bih makao, pod obavezno…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *