Naslovne strane dnevnih novina za 17. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Za revitalizaciju mreže 22,4 miliona

Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže na cijeloj teritoriji Crne Gore, vrijedan 22,4 miliona eura, realizovaće konzorcijum kojeg čine Mezon iz Danilovgrada, budvanski Elektro tim (Electro Team) i nikšićki Ramel, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Tvrde da su Pljevljaci žrtve nebrige Vlade i lokalne uprave

Odbijanje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju toplane u Pljevljima dokaz je manipulacije javnosti sa kratkoročnim i srednjoročnim mjerama koje su osmislili Ministarstvo održivog razvoja i turizma i lokalna uprava, ocijenili su iz ekoloških organizacija ,,Ozon i ,,Breznica. Kako su rekli, Ministarstvo i lokalna uprava nijesu prihvatili njihov prijedlog da građanima Pljevalja koji žive u urbanom jezgru i koriste usluge postojećih toplana, subvencionišu prelazak na, sa ekološkog aspekta, najprihvatljiviji izvor, električnu energiju.

Elektronsko podnošenje izvještaja o reviziji

Poreska upravaje na svom portalu ePrijava uspostavilajoš jedan novi elektronski servis, odnosno aplikaciju za elektronsko podnošenje izvještaja o reviziji, kao i finansijskih iskaza za banke i osiguravajuća društva. Iz PU su kazali da je novi servis uspostavljen u nastojanju da se procedure i komunikacija sa Poreskom upravom učine što jednostavnijim i bržim, te da se što veći broj procesa automatizuje, zbog uštede vremena i ostalih resursa poreskih obveznika.

Dan

Firmi bivšeg pomoćnika ministra 600.000 mjesečno

Kompaniji CRBC svakog mjeseca prodajemo oko 20 kamiona goriva i na mjesečnom nivou fakturišemo oko 600.000 eura. Nekad je taj iznos veći, nekad manji, a u ukupan iznos su uračunati PDV i akciza. Zbog Zakona o autoputu država nam vraća PDV rekao je direktor kompanije “Petrobart MNE Nemanja Pavličić.

Tajkunima novac, državi loše nekretnine

Potpredsjednik i poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Momo Koprivica kazao je da je naplata poreskog duga uzimanjem nekretnina obična farsa smišljena da se tajkunska klika ratosilja ogromnih poreskih dugova. Sve su brojniji dokazi da iz dilova vlade i tajkuna, kojima Duško Marković bestidno tepa, država izlazi kao poniženi podstanar i preprodavac i kao nositeljka sve dužeg prosjačkog štapa. Naime, i predlog budžeta za 2019. godinu dokazuje da je naplata poreskog duga uzimanjem nekretnina obična farsa smišljena da se tajkunska klika ratosilja ogromnih poreskih dugova, a zauzvrat državi ustupi ruglo od nekretnina koje niko nije htio kupiti na slobodnom tržištu rekao je Koprivica.

Nestao novac za izmirenje radnog staža

Više od trideset radnika nikšićke pekare “Nikpek ni četiri godine otkad je imovina firme prodata iz stečaja nijesu ostvarili sva svoja prava. Bivši pekari tvrde da im stečajna uprava preduzeća još nije izmirila staž za dvije i po godine, te da ne znaju gdje je novac koji je bio obezbijeđen za tu namjenu. Zahtijevaju da reaguju nadležne državne institucije. Nikšićka pekara iz stečaja prodata je “Trivit grupi za 826 hiljada eura, a početak proizvodnje ozvaničen je u novembru 2013. godine.

Dnevne novine

ITALIJANSKA KONFINDUSTRIJA POČINJE DA RADI U CRNOJ GORI

Prezentacija povodom početka rada Udruženja italijanskih privrednika u Crnoj Gori Konfindustrija Crna Gora, održaće se danas u Podgorici, u hotelu Hilton. Predstavnici italijanskog udruženja će sa predsjednikom Privredne komore (PKCG) potpisati Memorandum o saradnji. “Konfindustria je najveća italijanska i jedna od najvećih evropskih poslovnih asocijacija koja okuplja 150.000 kompanija i 5,5 miliona zaposlenih”, navodi se u saopštenju.

Državu kašnjenje u plaćanju računa za struju koštalo dva miliona eurap

Crna Gora je u posljednjih pet godina, za kamatu na kašnjenje u plaćanju računa za električnu energiju, izdvojila ukupno 2.036.690 eura iz državnog, ali i iz budžeta lokalnih samouprava, pokazuju podaci Elektroprivrede objavljeni u Informaciji o uspostavljanju centralnog informacionog sistema za monitoring potrošnje energije i vode u javnom sektoru.

Platni promet u novembru iznosio 1,21 milijardu eura

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u novembru iznosila je 1,21 milijardu eura, 1,6 odsto manje nego u oktobru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 94,24 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

Vijesti

Spremni smo za dokapitalizaciju, neka nas ne ruše

Firme iz Atlas grupe Duška Kneževića spremne su da dokapitalizuju Atlas banku i Invest banku Montenegro (IBM) prema zahtjevu privremenih upravnika, iako i dalje smatraju da banke imaju dovoljno kapitala i da prinudna uprava nije bila potrebna, saopšteno je Vijestima iz Atlas grupe.

Projekat valorizacije Bjelasice pokretač razvoja naše opštine

Predsjednik opštine Mojkovac Ranko Mišnić istakao j'e da j'e ova lokalna samouprava započela mnogobroj'ne projekte koj'i bi trebali da daju novi imidž gradu, kao i da dodatno razviju opštinu. Prvi čovjek Mojkovca u intervjuu Dnevnim novinama navodi da nastavljaju da svakom realizovanom aktivnošću jasno prate viziju razvoja grada, svjesni trenutka u kom se, kao opština, nalaze i potreba i obaveza za konstantnim unapređenjem kvaliteta života svakog pojedinca, razvijajući povjerenje između građana i lokalne uprave i njenih preduzeća.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *