Naslovne strane dnevnih novina za 14. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Koncesija za igre na sreću Maestralu

Vlada je juče dala koncesiju za priređivanje posebnih igara na sreću “Kazinu hotela Maestral” iz Budve. Koncesionaru se daje pravo priređivanja posebnih igara na sreću do 50 stolova -američki rulet, black jack, punto banco, baccarat, ultimate texas poker, texas bonus poker, maestral poker, texas holdem poker, craps, chemin de fer i slično i do 220 automata na deset godina navedeno je u Vladinom dokumentu.

Moguće odlaganje obračuna mrežarine

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) razmatra mogućnost dapunu primjenu metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije odloži za 2020. godinu. Na inicijativu PKCG obračun troškova mrežarine na osnovu ugovorenih snaga je nekoliko puta odlagan. Period do 2020. godine, kako je saopšteno na sjednici Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komora, treba da se iskoristi za edukaciju korisnika.

U minusu zbog manjeg prevoza boksita i željeza

Zbog smanjenja prevoza za 38 odsto, prvenstveno rude boksita, Fijatovih automobila iz Kragujevca, čeličnog lima iz Smedereva i starog gvožđa iz Srbije, Montekargo je treći kvartal ove godine završio u minusu od 1,4 miliona eura, kazao je Pobjedi izvršni direktor te kompanije Muradif Grbović. Iz Monstata je saopšteno da se u trećem kvartalu ove godine bilježi pad ukupnog prometa robe u željezničkom saobraćaju od 50,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Dan

EPCG spremila novi strujni udar

Elektroprivreda (EPCG) će danas objaviti nove cijene električne energije, koje će stupiti na snagu od 1. januara. Prema pouzdanim informacijama “Dana”, strujaće poskupjeti oko tri procenta, a najveći krivac za to će biti upravo Elektroprivreda koja će od Regulatorne agencije za energetiku (RAE) tražiti da cijene njenih usluga poskupe šest procenata. S obzirom na to da usluge EPCG čine oko 45 odsto ukupne cijene struje, koju još čine i distribucija i prenos, kao i, doduše neznatno, operator tržišta električne energije, njihovih šest odsto će se na ukupnu cijenu odraziti sa povećanjem od 2,8 do 2,9 odsto.

Cijene veće 2,7 odsto

Mjesečna inflacija u novembru, mjerena indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,2 odsto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za dva procenta, saopštili su iz Monstata. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena povrća, mesa, čvrstih goriva, mlijeka, sira i jaja, stvarnih renti koje plaćaju stanari za primarno boravište.

Više para za usluge nego za socijalu

Budžetom za 2019. godinu predloženo je da se za rashode na usluge izdvoje sledeća sredstva za službena putovanja 5.06 miliona eura, za reprezentacije 667,8 hiljada eura, za komunikacione usluge 6,06 miliona eura, za bankarske usluge i negativne kursne razlike 4,08 miliona eura, za usluge prevoza 1,03 miliona eura, za advokatske, notarske, pravne usluge 5,9 miliona eura, za konsultantske usluge, projekte i studije 44,9 miliona eura, za usluge stručnog usavršavanja 1.6 miliona eura i za ostale usluge 13,5 miliona eura, što sve ukupno iznosi 82,99 miliona eura, kazao je predsjednik 00 Radničke partije u Podgorici Radovan Tošković

Danvne novine

Nova regulacija prihoda i cijena do 2020. godine

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) razmatra mogućnost da se puna primjena Metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije odloži za 2020. godinu. Period do 2020. godine bi, kako je saopšteno na sjednici Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG), trebalo da se iskoristi za edukaciju korisnika o benefitima koje će implementacija metodologije donijeti razvoju elektroenergetskog sistema.

Tender za ekološku obnovu prvog bloka početkom 2019.

Tender za ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane Pljevlja (TEP) očekuje se početkom naredne godine, kazala je juče u parlamentu ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je istakla da od Elektroprivrede (EPCG), koja je počela taj posao, očekuje skoriji fizički ulazak u rekonstrukciju. “To je projekat koji će dati dobre efekte i zadržati ljude u Pljevljima navela je Sekulić u odgovoru na pitanje poslaniku DPS-a Bogdanu Fatiću o projektima koji treba da doprinesu smanjenju nezaposlenosti na sjeveru.

Montenegroberza će zadržati reputaciju

Odbor direktora Montenegroberze će, nakon ostavke izvršnog direktora Gojka Maksimovića, što prije riješiti novonastalu situaciju i obezbijediti da se zadrži dobra reputacija i prepoznatljivost profesionalne i veoma uspješne institucije crnogoskog tržišta kapitala. U Odboru su potvrdili da je Maksimović 3. decembra podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora i sekretara berze. “Uvažavajući značaj i neophodnost kontinuiteta poslovanja berze i ozbiljnost novonastale situacije, što prije ćemo riješiti novonastalu situaciju i osigurati da Montenegroberza zadrži dobru reputaciju i prepoznatljivost profesionalne i veoma uspješne institucije crnogorskog tržišta kapitala”, kazali su u Odboru.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *