Jeftinija kupovina: Hrvati se obradovali ukidanju ograničenja online trgovaca

Dodajte komentar

Svi online kupci u Evropskoj uniji od ponedjeljka mogu kupovati pod istim uslovima bez obzira iz koje su zemlje zahvaljujući Uredbi koja zabranjuje geoblokiranje, odnosno preusmjeravanje na internet stranice na temelju države iz koje dolaze.

Geoblokiranjem je kupcima bio ograničen pristup ‘online’ trgovini na temelju državljanstva, prebivališta ili IP adrese a u ponedjeljak je na snagu stupila “Uredba Evropskog parlamenta i Vijeća o rješavanju problema geografskog blokiranja i drugih oblika diskriminacije na unutrašnjem tržištu na temelju nacionalnosti, mjesta boravišta ili poslovnog sjedišta klijenata”.

Potrošači u Evropskoj uniji sada mogu odabrati s koje internet stranice žele kupovati robu ili usluge, a da ih se pritom ne blokira ili automatski preusmjeri na drugu internet stranicu na temelju države u kojoj se nalaze.

Trgovci moraju jednako postupati prema online kupcima iz druge zemlje EU-a i lokalnim kupcima, tj. omogućiti im pristup istim cijenama ili uslovima prodaje za proizvode poput domaćinstva ili elektronike online usluge (npr. cloud) ili usluge smještaja i održavanja internet stranice prodaju ulaznica za festivale, koncerte i slično, priopćio je Evropski parlament.

Zastupnici u Evropskom parlamentu su uredbu odobrili u februaru ove godine.

Ovo je još jedan korak u stvaranju jedinstvenog tržišta u kojem će se svi potrošači uživati jednaka prava. Prilikom kupovine proizvoda iz drugih zemalja, svi ćemo biti tretirani kao lokalni potrošači”, rekla je za portal EP-a poljska izvjestiteljka za Uredbu Roza Thun (EPP).

Nakon roaminga i portabilnosti, stvarno sam ponosna što smo u saradnji s Evropskom komisijom uspjeli da pronađemo rješenje problema geoblokiranja. Milioni građana će imati koristi od ovoga”, dodala je Thun.

“Ne možemo putem interneta kupovati jednako kao i građani u Njemačkoj, Francuskoj ili Italiji, no upravo ova uredba mijenja situaciju u smislu da se onemogućava blokiranje prodaje i kupac će, bez obzira iz koje zemlje naručuje, moći da kupi sve što poželi”, istakla je u februaru hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (S&D).

Borzan je tada pojasnila da su hrvatski kupci prilikom ‘online’ kupovine, pred fazu za plaćanje, preusmjeravani na neku drugu stranicu, na kojoj su i cijene bile skuplje.

To će biti zabranjeno i neće nam se više prodavati skuplji proizvod”, rekla je Borzan.

Oko 57 posto građana Evropske unije kupilo je nešto od odjeće, namještaja i elektronike preko interneta u 2017. godini, a čak je trećina građana kupila robu i usluge iz drugih zemalja. Stupanjem uredbe na snagu očekuje se da će ‘online’ trgovina nastaviti da raste.

Prema istraživanju koje je sprovela Evropska komisija, 63% internet stranica nije dopuštalo građanima EU-a kupovinu iz druge članice.

Izmjenama nisu obuhvaćeni digitalni sadržaji zaštićeni autorskim pravima poput e-knjiga, muzike ili online igara, no Evropska komisija ima dvije godine da procijeni treba li proširiti zabranu geoblokiranja i na taj sadržaj.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *