Euro u Hrvatskoj najranije do 2023.

Realan scenario hrvatskog ulaska u eurozonu je između 2023. i 2025. godine, javlja HRT. Većinu kriterijuma je ispunjeno, ali to je proces koji traje, na primjer, samo evropski kursni mehanizam, koji je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu, traje najmanje dvije godine.

“Kad dođemo do faze ulaska u eurozonu, evo kako će sve izgledati u praksi. Mogućnost plaćanja i u kunama i u eurima trajaće prilično kratko, samo 15-ak dana. No zato će mnogo duže postojati obaveza isticanja obiju cijena, najmanje šest mjeseci, upravo kako bi se izbjegao drastični rast cijena i zaokruživanje na višu vrijednost. Procjene govore da bi zbog uvođenja eura potrošačke cijene mogle rasti za 0,2%”, javlja hrvatski javni servis.

Ako npr. godinu dana nakon prelaska na euro shvatite da ste novčanicu od 100 kuna zagubili u džepu ili čarapi, takođe neće biti problema jer većina novih članica omogućava neograničeno razdoblje za zamjenu novca.

Prema kojem bi se kursu mogla obavljati zamjena kuna u eure, biće poznato relativno brzo. Kad uđe u evropski kursni mehanizam, definisaće se raspon zamjene kune za euro, koji će vrlo malo varirati. Ako pogledamo posljednjih 10 godina, vidimo da su oscilacije kune u odnosu na euro bile vrlo male. U tom periodu, vrijednost jednog eura je varirala od 7,13 do 7,73 kune, no većinu vremena taj je raspon bio između 7,4 i 7,5 kuna pa se može očekivati da će i konačna konverzija biti negdje na tom tragu.

U posljednje vrijeme postoji znatan rast kredita u kunama, njihov ukupni iznos veći je od onih u stranim valutama. Zbog negativnog iskustva mnogih građana s kreditima u švajcarskim francima, veliki broj njih okrenuo se zaduživanju u domaćoj valuti.

Time će se građanima obaviti konverzija u euro na isti način i po istim uslovima kao i kod bilo koje druge transakcije.

SEEbiz

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *