Nova presuda: Penzioneri KAP-a nemaju pravo na otpremnine

Dodajte komentar
Sa jednog od ranijih protesta

Sutkinja Milena Brajović je, u novoj presudi po tužbi 305 penzionera KAP-a protiv države zbog neisplaćenih otpremnina, utvrdila da je tužbeni zahtjev neosnovan, s obzirom na to da je Ustavni sud u martu ukinuo Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a.

Advokat Savo Šofranac najavio je novu žalbu Višem sudu.

Prvom presudom sutkinja je usvojila tužbeni zahtjev 305 penzionera, ali je Viši sud ukinuo ovu odluku i predmet vratio na ponovno suđenje, s obzirom na to da je prvostepeni sud osnovanost tužbenog zahtjeva cijenio upravo primjenom odredbi zakona koji je oglašen neustavnim i ukinut. U prvoj presudi sutkinja Brajović je ocijenila da je sporni zakon bio odraz javnog interesa.

Ustavni sud je pak u ustvrdio da je diskriminatorski, jer su radnici KAP-a dovedeni u privilegovan položaj u odnosu na ostale radnike koji su ispunili uslove za starosnu penziju. Ukinutim zakonom bilo je predviđeno da se isplati 5,4 miliona eura za 414 penzionera KAP-a. Zakon je donijela ad hok formirana većina u parlamentu, koju su činile opozicione stranke i SDP prije tri godine.

Ovih dana bi trebalo da bude poznata i druga presuda za postupak koji se kod sudije Dragana Babovića vodi po istom osnovu po tužbi 78 penzionera. Prvostepeno je i njima bio usvojen tužbeni zahtjev, ali je postupak vraćen na početak, nakon što je Viši sud ukinuo presudu.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *