Pucanje kripto balona bilo neizbježno, u Crnoj Gori sve manje rudare

Groznica sa trgovinom digitalnim valutama u Crnoj Gori trajala je svega nešto više od godinu jer je virtuelni kripto balon pukao prošle sedmice. Zbog trenutne cijene najpopularnije svjetske kripto valute bitcoina od oko 4.000 dolara, Crnogorci od prošle sedmice sve više gube interes da “rudare bitcoin”.

Početkom 2018. godine Vijesti” su objavile da su se u trgovinu kripto valutama uključili univerzitetski profesori, bankari, brokeri, menadžeri osiguravajućih društava, novinari… Rijetki rudari i trgovci virtuelnim valutrama nezvanično tvrde, ipak, da je možda sad pravo vrijeme za novu trgovinu.

Posebno su bili tokom prethodne godine aktivni programeri koji su trgovali ili rudarili, odnosno, potvrđivali bitkoin transakcije u Crnoj Gori, uz pomoć posebnih kartica na jednom ili više računara povezanih sa inostranim platformama.

Pucanje kripto balona je bilo neizbježno jer smo svjedočili klasičnoj “zlatnoj groznici” tokom koje su se i pojedinci i institucije širom svijeta utrkivali u tome ko će prije uskočiti u kripto voz. Tokom prošlogodišnjeg buma tržišna kapitalizacija 10 najvrednijih kripto valuta je dostigla iznos od preko 500 milijardi dolara (cijena bitkoina na dan 16 .12.2017. iznosila je 19.498,68; dolara), a obim trgovine se mjerio u milijardama, kazao je Vijestima broker Aleksandar Raspopović, koji je predsjednik Crnogorske asocijacije malih akcionara (GMA).

Poslije godinu dsma, naime, vidi se da je takav trend bio neodrživ na duže staze, a postavlja se pitanje i da li je bilo netržišnog uticaja i nelegalnih aktivnosti.

“Postoje dokazi da je tether, digitalna valuta vezana za američki dolar, možda iskorišćena za manipulaciju cijenom bitkoina i ostalih kriptovaluta, a prema istraživanju koje je objavio Univerzitet Teksasa. Kao što smo mogli pratiti u prethodnom periodu, a posebno tokom ovog mjeseca, kripto valute su ekstremno volatilne, sklone padu od nekoliko desetina procenata preko noći”, dodao je Raspopović.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Check Also

Sem Konif Alende je novi Spark.me 2019 govornik

Organizacioni tim Spark.me, jedne od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja je zakazana za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *