Sekulić: Vjetroelektrana na možuri na mreži do kraja mjeseca

Dodajte komentar

Vjetroelektrane na Možuri biće priključene na mrežu do kraja ovog mjeseca, što će značajno doprinijeti sigurnosti snabdijevanja električnom energijom, najavila j e juče ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Mi smo 2016. godine imali četiri milijarde eura bruto društvenog prihoda, a godinu kanije ekonomski rast bio je 4,7 odsto, što znači da smo proizveli još 300 miliona. I ove godine imamo rast. Uz to, bilo koja proizvodnja značajno doprinosi ekonomskom rastu”, dodala je tokom gostovanja na RTCG.

Ona je potcrtala da se situacija u proizvodnji struje mijenja i više nećemo zavisiti od hidroenergije i količine kiše.

Govoreći o rezultatima rada Ministarstva ekonomije za prve dvije godine mandata aktuelne Vlade, Sekulić je rekla da je resor na čijem je čelu u 2017. ispunio 87 odsto obaveza, a zaostalo prenijeli u 2018. godinu.

Vujović: Solarna energija donosi investicije

Postoji veliko interesovanje investitora za izgradnju solarne elektrane na Briskoj gori kod Ulcinja projekat značajan za razvoj sektora energetike i za sveukupni ekonomski prosperitet, smatra državni sekretar Ministarstva ekonomije, Nikola Vujović. Vujović je u intervjuu za časopis Pogled naveo da je tendersku dokumentaciju otkupilo je 11 kompanija, a ponude dostavila tri konzorcijuma, te da prvorangirana Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) sa finskim Fortumom najavljuje investiciju od 178 miliona eura.

“Broj pristiglih ponuda najbolja potvrda ispravnosti unaprijeđenog pristupa Vlade, koncepta daljeg razvoja projekata obnovljivih izvora energije. Projekat će se realizovati na bazi tržišnih principa, odnosno bez finansijskih subvencija, gdje će investitor snositi kompletan tržišni rizik poslovanja”, dodao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *