Ojačane finansije, podstaknut snažan ekonomski rast

Dodajte komentar
Ministarstvo finansija

U prethodne dvije godine ojačanaje stabilnost javnih finansija i podstaknut ekonomski rast kojije, prema podacima Monstata, u prošloj godini iznosio 4,7 odsto, a u prvoj polovini tekuće 4,8 odsto, štoje najviša stopa rasta u zemlji od 2009, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Ovo ministarstvo je, kako navode, u protekle dvije godine dalo snažan doprinos realizaciji mjera ekonomske politike Vlade usmjerene na održiv i inkluzivan ekonomski rast, koji će doprinijeti povećanju kvaliteta života svih građana, realizovane su aktivnosti koje se odnose na jačanje fiskalne stabilnosti i na povećanje konkurentnosti ekonomije. Projekcije Ministarstva finansija govore da će realni ekonomski rast u 2018. iznositi 4,1 odsto.

Pokazatelji

“Najznačajniji uticaj na rast ekonomije tokom 2017. i 2018. imale su investicije u osnovna sredstva, kojima su u velikoj mjeri doprinijele i investicije iz državnog budžeta, i povećani prihodi od turizma. Ekonomski rast je doprinio otvaranju novih radnih mjesta, naročito u sektorima građevinarstva, prerađivačke industrije i turizma, a broj zaposlenih u Crnoj Gori u odnosu na 2016. godinu je povećan za blizu 11.000 lica”, navode iz Ministarstva.

Rast je doprinio poboljšanju životnog standarda stanovništva, što potvrđuju podaci o BDP per capita (po stanovniku), koji je povećan na 46 odsto EU prosjeka, uz projekciju daljeg povećanja u narednim godinama.

“Mjere fiskalne konsolidacije sadržane u Fiskalnoj strategiji Vlade za period 2017-2020. godine, koje su po prirodi stvari nepopularne, nijesu usporile ekonomsku aktivnost u zemlji. Mjerama fiskalne konsolidacije doprinijelo se punom obezbjeđenju redovnosti isplata plata, penzija, socijalnih davanja i vršenju svih javnih funkcija države”, navode iz ovog Vladinog resora.

Fiskalnom konsolidacijom je promijenjena i struktura pojedinih rashoda i njihova pravednija raspodjela i povećani su iznosi pojedinih socijalnih davanja i obezbijeđena sredstva za redovno usklađivanje penzija.

“U širem smislu, na rashodnoj strani, omogućeno je ostvarivanje suficita tekuće budžetske potrošnje prvi put od 2008. godine, čime je obezbijeđen fiskalni prostor za povećanje ulaganja u infrastrukturne projekte kojima se stvaraju uslovi za dugoročni ekonomski rast. Na prihodnoj strani budžeta u periodu 2016 -2018. godine povećani su prihodi za oko 270 miliona eura ili za 18 odsto, čemu je doprinijela i snažna ekonomska aktivnost u zemlji”, ocijenili su oni.

Kombinovanjem mjera usmjerenih na povećanje prihoda i optimizovanje javne potrošnje omogućeno je smanjenje budžetskog deficita za oko 3 odsto BDP u 2017. godini u odnosu na scenario bez fiskalne konsolidacije.

“Istovremeno je obezbijeđeno da se novo zaduživanje vrši isključivo za finansiranje kapitalnog budžeta kao glavne razvojne komponente. Ovi rezultati u upravljanju javnim finansijama su uticali na poboljšanje kreditnog izgleda kod kreditnih agencija, čime su obezbijeđeni i povoljniji uslovi za učešće Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu”, ocijenili su u Ministarstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *