Milionski promet zahvaljući prodaji akcija Trenda

Dodajte komentar

Milionski promet zahvaljujući prodaji akcija zatvorenog investicionog fonda Trend i pad indeksa obilježili su ovu sedmicu na crnogorskom tržištu kapitala.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, pao je 0,7 odsto na 813,23 poena, a MONEX 1,3 odsto na 10,507,04 boda.

Promet je iznosio 1,34 miliona EUR i bio je za milion manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 52 transakcije.

Najveći udio u broju transakcija, prometu i količni prodatih akcija imale su dionice Trenda.

Na Montenegroberzi je u petak prodato 15,24 miliona zatvorenog investicionog fonda Trend za 1,08 miliona EUR.

Cijena po akciji je iznosila 7,05 centi. Ovaj fond ima 183,28 miliona akcija.

Akcija Trenda ojačala je na sedmičnom nivou 0,6 odsto.

Gubili su Hotelsko turističko preduzeće Primorje 20 odsto na 2,3 EUR, Ulcinjska rivijera 3,8 odsto na 5,1, Jugopetrol 0,9 odsto na 11,5 EUR.

Pojeftinila je i akcija Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, devet odsto na deset centi, Crnogorskog elektroprenosnog sistema 6,2 odsto na 66,6, Zetatransa 3,4 odsto na 54,11 i Plantaža 3,3 odsto na 11,61 cent.

Institut “Simo Milošević”, za koji je Savjet za privatizaciju ove sedmice raspisao javni poziv za prodaju 56,4 odsto akcijskog kapitala koji je u većinskom vlasništvu Vlade, gubio je neznatno na 33 EUR.

Poziv je otvoren do 14. januara naredne godine.

Akcijski kapital koji je predmet prodaje je u vlasništvu Vlade 19,19 odsto, Investiciono-razvojnog fonda (IRF) 23,65 odsto, Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) 10,23 odsto i Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) 3,41 odsto.

Prema uslovima tendera, kupoprodajna cijena ne može biti manja od deset miliona EUR, a investicioni ciklus mora biti najmanje 20 miliona EUR.

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva, koja je u vlasništvu Žarka Rakčevića, krajem avgusta kupilo je na Montenegroberzi blizu 26 odsto ili 99,19 hiljada srbijanskih državnih akcija Instituta za 2,8 miliona EUR.

Rakčević je najavio da će dostaviti ponudu na aktuelni tender za kupovinu 56,4 odsto akcija Instituta.

Ojačale su akcije Crnogorskog Telekoma 3,3 odsto na 1,55 EUR, Hotelske grupe Budvanska rivijera 2,3 odsto na 6,55 EUR i Izbora Bar neznatno na 0,42 centa.

Budvanska rivijera podnijela je Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za rekonstrukciju hotela Mogren u Budvi.

Na taj način se stavlja tačka na rekonstrukciju hotelskih kapaciteta kojim gazduje Budvanska rivijera, u većinskom državnom vlasništvu.

Nakon dobijanja “zelenog svjetla” od Ministarstva, slijedi izrada idejnog rješenja.

Sedmicu su obilježile i nove informacije u vezi autoputa Bar-Boljare, odnosno izgradnje prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa.

Na okruglom stolu, koji je u Podgorici organizovala Mreža za afirmaciju nevladionog sektora (MANS), saopšteno je da prioritetna dionica neće biti završena u predviđenom roku i da će radovi će vjerovatno kasniti godinu.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković poručio je da Vlada ne igra utakmicu sa rokovima i da bi Crna Gora bi, uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), što prije trebalo da počne gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare od Mateševa do Andrijevice, čime bi se postojeća učinila profitabilnijom.

U MANS-u tvrde da su svi podaci u vezi projekta tajni i da jedini motiv za to može da bude pokušaj da se sakrije korupcija ili nesposobnost.

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), prema ugovoru, mora do 11. maja naredne godine završiti dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *