Naslovne strane dnevnih novina za 19. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

DRUGU DIONICU AUTOPUTA POČETI ŠTO PRIJE

Crna Gora bi, uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), što prije trebalo da počne gradnju druge dionice auto-puta Bar-Boljare od Mateševa do Andrijevice, čime bi se postojeća dionica učinila profitabilnijom i dobar dio saobraćaja usmjerio na taj put, kazao je juče ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković. On je, na sastanku sa šefom kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Jaap Spreyom, istakao jasno opredjeljenje za izgradnju auto-puta.

Investitor za Institut ne može biti samo hotelijer

Poželjan investitor za privatizaciju Instituta “Simo Milošević je onaj koji će, osim iskustva u hotelijerstvu i finansijskih sredstava, imati za partnera kompaniju sa iskustvom u pružanju usluga fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije, rečeno je Dnevnim novinama u Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte.

Od domena .me u državni budžet 30 miliona eura

Crna Gora je od domena .me u proteklih deset godina prihodovala 30 miliona eura, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na proslavi povodom decenije poslovanja kompanije DoMEn. Ona je ukazala da je za to vrijeme ostvareno više od 920.000 registracija, kao i saradnja sa više od 350 akreditovanih registratora. “Domen .me je postao brend popularan širom svij eta i crnogorski ambasador.
T akav projekat je primjer dobrog javno-privatnog partnerstva i priča u koju svi vjerujemo”, istakla je Sekulić.

Dan

Uz kredit besplatna polisa osiguranja

Erste banka ponudila je penzionerima gotovinski kredit uz besplatnu pslisu osiguranja, bez uvida u zdravstveni karton, sa maksimalnim rokom otplate od deset godina i do navršenih 78 godina života. – Kredit uz polisu osiguranja, koju plaća Erste banka i za klijenta je besplatna, odobrava se u maksim;šnom iznosu do deset hiljada eura, uz nominalnu kamatnu stopu koja iznosi 9,49 odsto na godišnjem nivou piše u saopštenju Erste banke.

Štrajk se ugasio prije nego što je i počeo

Iako su tokom septembra glasno najavljivali referendum i generalni štrajk, ukoliko Vlada ne ispuni četiri najbitnija uslova po pitanju nacrta Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), najučerašnjoj zajedničkoj sjednici skupštine Saveza sindikata (SSCG) i glavnog odbora Unije slobodnih sindikata (USSCG) većinom glasova je prihvaćen inovirani predlog Ministarstva rada i socijalnog staranja u vezi sa četiri glavna uslova.

Zainteresovani za poslovanje u CG

Arapski investitori su zainteresovani da posluju u Crnoj Gori, a preduslov za to je uspostavljanje čvrstih mostova saradnje i otvaranje direktnih avio-linija prema gradovima ovih zemalja, ocijenjeno je na Arapskom investicionom forumu.

Pobjeda

Naplatili 576 miliona

Uprava carina je za devet mjeseci ove godine naplatila 576 miliona eura, 12 ili 62 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine. U odnosu na plan naplata je veća za 54 miliona, prvenstveno zbog bolje naplate PDV-a pri uvozu kazao je direktor Uprave carina Vladan Joković juče na obilježavanju Dana carinske službe.

Hotelijeri zadovoljni, PAM najavio žalbu i prijavu

Odluku Zavoda za intelektualnu svojinu da oduzme dozvolu za rad Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore (PAM) pozdravili su predstavnici turističke privrede i opštine Budva, koji smatraju da je ta odluka zakonita i opravdana. U PAM-u smatraju da imje licenca oduzeta nezakonito i najavljuju krivičnu prijavu. U saopštenju koje potpisuju predsjednik Upravnog odbora Srđan Bulatović i izvršni direktor Vasilije Raičević se ističe nezakonitost rješenja Zavoda za intelektualnu svojinu i nepoštovanje Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Šest ministarstava ispunilo plan 100 posto, 12 podbacilo

Vlada je zaključno sa trećim kvartalom ove godine realizovala 80,3 odsto obaveza, navedeno je u izvještaju koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici. Premijer Duško Marković je, kako je saopšteno nakon sjednice, ocijenio pozitivnim taj učinak i zatražio od ministara dodatni angažman i napor u ostvarenju planiranih obaveza pogotovo onih u vezi sa evropskim integracijama. Normu su 100 posto ispunila su ministarstva nauke, prosvjete, odbrane, sporta i vanjskih poslova. Podbacilo je 12 ministarstava, a Ministarstvo zdravlja je realizovalo svega 28,6 odsto obaveza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *